Yulaf Ezmesinin Faydaları




Yulaf tipik bir anti-inflamatuar olmasının yanı sıra kan kolesterolü ve kan şekeri düşürme, bağışıklık sistemini, antikanserojen, antioksidan ve antiateroskleroz aktivitelerini artırma gibi çeşitli ilaç benzeri etkilere sahip olduğu ve bunların yanına çocukluk çağı astımını ve vücut ağırlığını kontrol altına almak gibi etkileri de yeni araştırmalarda gün yüzüne çıkmıştır..

Genel olarak tam tahıl alımı, tip 2 diyabet riski, kardiyovasküler hastalık ve kilo kaybı ile ilişkilidir. Tip 2 diyabet ve kalp rahatsızlığı üzerine yapılan tüm kohort çalışmaları, tam tahıllı alımın düşük risk ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

Araştırmacılar, obezite için aynı şeyi gözlemlemişlerdir. Her gün birkaç porsiyon işlenmemiş  tahıl tüketenler için sürekli olarak daha az kilo alımı söz konusuydu. Tüm ileriye dönük nüfus çalışmaları, daha yüksek bir tahıl alımının vücut kütle indeksi ve vücut ağırlığı artışı ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. 

İstatistiksel olarak, bu faktörleri kontrol ederek, çoğu çalışmada olduğu gibi, sigara içmeyenler ile içki içmeyenleri benzer egzersiz ve diyetle karşılaştırdıklarında, tahıllar arasında en avantajlı grup yulaf olmuştur.  Örneğin, ağırlık kontrolüne yardımcı olmak açısından, yulaf ezmesinin çözünebilir posası midede bir jel oluşturur, midenin boşaltılmasını geciktirir ve kişiyi daha uzun süre tok hissettirir. İşlenmemiş tahıl alımının gerçekten doğrudan faydalar sağladığı akla yatkındır, ancak sadece randomize kontrollü çalışmaların sonuçları neden ve sonuç için doğrudan kanıt sağlayabilir. Başka bir deyişle, deliller, yulaf ezmeli tüketicilerin daha düşük oranlarda hastalık geçirdiğini açıkça ortaya koymaktadır, ancak yulaf ezmesi yemeye başlarsak riskimiz düşecektir. Çalışmalar sonunda gerçek yulaf ezmesi uygulanan deneklerin neredeyse % 90'ı kontrol grubundaki kıyasla daha fazla kilo kaybına ulaşmıştır. Bununla birlikte daha ince bir bel, ortalama olarak kolestrolde 20 puan düşüş ve karaciğer fonksiyonlarında iyileşme görüyorlardı.

Yulaf ezmesini daha sağlıklı hale getirmek için bir miktar meyve ile antioksidan aktivitesini artırın. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar