Yulaf Ezmesinin Faydaları
Yulaf tipik bir anti-inflamatuar olmasının yanı sıra kan kolesterolü ve kan şekeri düşürme,
bağışıklık sistemini, antikanserojen, antioksidan ve antiateroskleroz
aktivitelerini artırma gibi çeşitli ilaç benzeri etkilere sahip olduğu ve bunların yanına çocukluk çağı astımını ve vücut ağırlığını
kontrol altına almak gibi etkileri de yeni araştırmalarda gün yüzüne çıkmıştır..
Genel olarak tam
tahıl alımı, tip 2 diyabet riski, kardiyovasküler hastalık ve
kilo kaybı ile ilişkilidir. Tip 2 diyabet ve kalp rahatsızlığı üzerine yapılan
tüm kohort çalışmaları, tam tahıllı alımın düşük risk ile ilişkili olduğunu
göstermektedir.
Araştırmacılar,
obezite için aynı şeyi gözlemlemişlerdir. Her gün birkaç porsiyon işlenmemiş tahıl
tüketenler için sürekli olarak daha az kilo alımı söz konusuydu. Tüm ileriye dönük nüfus çalışmaları, daha
yüksek bir tahıl alımının vücut kütle indeksi ve vücut ağırlığı artışı ile
ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.
İstatistiksel
olarak, bu faktörleri kontrol ederek, çoğu çalışmada olduğu gibi, sigara
içmeyenler ile içki içmeyenleri benzer egzersiz ve diyetle
karşılaştırdıklarında, tahıllar arasında en avantajlı grup yulaf olmuştur. Örneğin, ağırlık kontrolüne yardımcı
olmak açısından, yulaf ezmesinin çözünebilir posası midede bir jel oluşturur,
midenin boşaltılmasını geciktirir ve kişiyi daha uzun süre tok hissettirir. İşlenmemiş tahıl alımının gerçekten doğrudan faydalar sağladığı akla yatkındır, ancak
sadece randomize kontrollü çalışmaların sonuçları neden ve sonuç
için doğrudan kanıt sağlayabilir. Başka bir deyişle, deliller, yulaf ezmeli
tüketicilerin daha düşük oranlarda hastalık geçirdiğini açıkça ortaya
koymaktadır, ancak yulaf ezmesi yemeye başlarsak riskimiz düşecektir. Çalışmalar sonunda gerçek yulaf ezmesi uygulanan deneklerin
neredeyse % 90'ı kontrol grubundaki kıyasla daha fazla kilo kaybına ulaşmıştır. Bununla birlikte daha ince bir bel, ortalama olarak kolestrolde 20
puan düşüş ve karaciğer fonksiyonlarında iyileşme görüyorlardı.
Yulaf ezmesini daha sağlıklı hale getirmek için bir miktar meyve ile antioksidan aktivitesini artırın.
Yorumlar
Yorum Gönder