Kan Şekeri Dengesi İçin Alışveriş Listenize Eklemeniz Gereken 8 Besin
Avokado
Avokado,
insülin hassasiyetini ve kalp sağlığını geliştiren magnezyum da dahil olmak
üzere vitamin ve minerallerin hazinesidir. Avokado , kan şekerini dengelerken
kilo vermeyi teşvik eder, çünkü sağlıklı yağ ve lif yüklü olması karbonhidrat
sindirimini yavaşlatır ve bize tam tokluk hissi verir.
Sandviçlerde,
yumurta ve tavuk salatalarında mayonez yerine, tostta ise tereyağı yerine
kullanılabilir.
Ceviz
Lif ve sağlıklı
yağ depose olan bir diğer besin de cevizdir. Araştırmalar, kilo verme ve glikoz
yönetimine yardımcı olmanın yanında, düzenli ceviz tüketiminin kan damarı
duvarlarını güçlendirdiğini ve LDL kolesterol seviyelerini düşürdüğünü
göstermektedir. Ceviz harika bir ara öğün seçeneğidir. Salatalara yağ seçeneği olarak eklenebilir ve
diğer yağlı tphum seçenekleri ile birleştirilebilir.
Tarçın ve
Zencefil
Tarçın, kan
şekeri düşürücü özelliği ile bilinmektedir. Tost, yulaf ezmesi, pişmiş havuç ve
tatlı patates üzerine serpin veya çayda şeker yerine kullanın. Anti-inflamatuar
etkileri olan zencefil, şeker hastalığı olanlarda açlık kan şekerinin düşmesine
yardımcı olabilir. Soslarınızın içine bir miktar zencefil rendeleyerek Sağlık
faydalarından yararlanırken lezzetin tadını çıkartın. Kaynar suyun içine birkaç
dilim zencefil atarak zencefil çayı da hazırlayabilirsiniz.
Çilek
Çilek muazzam
bir C vitamini kaynağıdır ve diyabetli kişilerin C vitamini eksikliğine
eğilimli olduğuna dair bazı kanıtlar bulunmaktadır. Çileklerde fisetin adı
verilen bir bileşik, şeker hastalığına bağlı beyin ve böbrek komplikasyonlarını
önlemeye yardımcı olabilir ve kırmızı, mavi ve mor meyvelerdeki antosiyaninler
( flavonoidler), tip 2 diyabet, kalp krizi ve bunama riskinde azalma ile
ilişkilidir.
Yağlı tohumlar
Vücudumuz
hayati sürecinde magnezyuma ihtiyaç duyar. Magnezyum eksikliği, insülin
salgısı, insülin hassasiyeti üzerinde kötü etkiye sahiptir ve karbonhidrat ve
glikoz metabolizmasını bozabilir. Ayçiçeği, siyah susam, kimyon, kabak ve chia
gibi tohumlar harika magnezyum kaynaklarıdır. Salatalara ilave ederek, et ve
balık soslarında veya sebze yemekleri ve güveçte kullanabilirsiniz.
Ispanak
Magnezyumun
diğer bir kaynağı ıspanak, aynı zamanda bol miktarda potasyum içermektedir.
Düşük potasyum, bizi tip 2 diyabet ve komplikasyonları açısından riski
artırmaktadır. Ispanak sadece yemek olarak değil salatalarda da sofralarınızda
yer alabilir.
Yağlı balık
Yeterli miktarda
DHA, bir omega-3 yağ asidi tüketmemiz hayati önem taşımaktadır. DHA vücudun her
hücresinde bulunur ve beyindeki omega-3 yağının yüzde 90'ını oluşturur. Yapısal
olarak gözlerimizin retinaları da dahil olmak üzere hücrelerimizin çoğunda
önemlidir, kalp sağlığında önemli bir rol oynar ve hücrelerin mitokondrini
beslemeye yardımcı olur. Omega-3'ün başlıca kaynakları somon, Sardalya, ringa,
hamsi, ve balık yumurtasıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder