Kilo Kaybetmenizi Sağlayacak 5 Alışkanlık








1.     Sağlıklı öğünler hazırlamak için zaman ayırın

Evde pişirilmiş gıdalar, kalori, yağ, tuz ve şeker açısından restoran yiyeceklerine ve işlenmiş gıdalara göre çok daha düşüktür. Ancak yemek tarifi seçmek, alışveriş yapmak ve yemek yapmak zaman ve çaba gerektiriyor. Dr. Blackburn, yemek planlamaya ve alışverişe ayırmanın birkaç saatini hazırlayıp tamamlayamayacağınızı öğrenmek için haftalık programınıza yakından bakın diyor.  Pazar öğleden sonranızı veya gün içinde 15-30 dakikanızı buna ayırabilirsiniz. Mutfaktan zaman kazanmak için, dondurucunuzdan, önceden kesilmiş sebzelerden ve pişmiş kepekli tahıllardan (kahverengi pirinç gibi) faydalanın. Ve kolay stoklanabilen meyve gibi sağlıklı aperatifler, fındık ve az yağlı peynirlerden faydalanın.


2.     Yavaş yiyin

Bir dahaki sofraya oturuşunuzda 20 dakikayı doldurduğunuza emin olmak için bir zamanlayıcı ayarlayın.  Harvard Üniversitesi Araştırmacılarından Dr Blackburn hormonları ve reseptörler tarafından gönerilen “ben doydum” mesajının beyninize  ne kadar sürede ulaştığını şöyle açıklıyor. "İlk ısırık ve sonuncusu arasında 20 dakika geçirebilirseniz tam doymuş olmasanız bile öyle hissedeceksiniz. Çok hızlı yemek yediğinizde çok daha fazla yeme olasılığınız yüksektir. Yediğiniz yemeğin süresini uzatmak için çiğneme sürenizi her zamankinden daha uzun tutabilir ve yemek aralarında sık sık su yudumlayabilirsiniz.

3.     Kahvaltıdan başlayarak öğünlerinizin porsiyonlarını dengeleyin 

Çoğu kişi küçük bir kahvaltı (ya da hiç kahvaltı yapmama), orta boy bir öğle yemeği ve büyük bir akşam yemeği yeme eğilimindedir. Ancak gün boyunca aldığınız kalori miktarını eşit bir şekilde yaymanız daha iyi olabilir. Bir kere, küçük porsiyon veya hiç yapılmamış bir kahvaltı sizi öğlen yemeğine kadar aç bırakabilir; bu da sizi aşırı yemeğe sevkedebilir. Sabah kahvaltısı metabolizmanızı hızlandırırken, yağ yakmanıza yardımcı olacak enzimlerin salınımını da teşvik eder. Dahası,  her öğün için 450 kalori civarındaki menüler doygunluk sağlarken öğünler arası gereksiz atıştırmalarınıza da engel olacaktır. Hafif bir akşam yemeği yediğinizde diğer öğünlerden daha düşük kalori almış olursunuz ancak muhtemelen sabah kahvaltısı için acıkmış olursunuz.

4.     Uykunuzu mutlaka alın 

Birçok çalışma, uyku süresinin kısalması durumunda kilolu veya obez olma riskinin yüksek olduğunu bildirmiştir. Yeni yapılan çalışmalar altı saatten az uyuyan kişilerin düzensiz beslenme alışkanlıklarına eğiliminin olduğunu, daha sık, daha yoğun enerjili küçük porsiyonlara da eğilimi artırmaktadır. Yetişkinlerin sadece %60’ı günde 7-9 saatlik uykuya ulaşabiliyor.  Siz de uyuku konusunda problem yaşıyorsanız ilaç kullanımından önce bilişsel davranış terapisini deneyin.


5.     Tartı ile yüzleşmekten korkmayın 
Ağırlığınızı her gün kaydetmek için bir hatırlatma olarak göz seviyesinde bir takvim ve kalem takın. Bunu yapmak yalnızca birkaç saniye sürer ve sizi doğru yönde yönlendirir.  Çoğu kişi kalorilerini hem yediği gıdalardan hem de egzersiz yoluyla yaktıklarından izlemek zor ya da sıkıcı buluyor. Ancak günlük tartım size bilmeniz gereken her şeyi anlatıyor - ve ölçek yalan söylemiyor. Ayrıca, araştırmalar, kendilerini sık sık tartan kişilerin kilo verme ve onu uzak tutma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.


Yorumlar

Popüler Yayınlar