Göz Sağlığı İçin En İyi 5 Gıda





Yeşil Yapraklı Sebzeler : Işığı görün

Yeşil yapraklı sebzeler göz dokularını güneş ışığından korumakta, katarakt ve maküler dejenerasyon riskini azaltmaktadır. Bu dost besinlerin diğer iyi kaynakları arasında şalgam, ıspanak, brokoli, bezelye, kivi, kırmızı üzüm, sarı balkabağı, portakal, mısır, mango ve kavun gibi sebzeler bulunur. Vücudunuzda lutein ve zeaksantin emilimi için yağa ihtiyacı vardır, bu nedenle sebzeleri bir miktar yağ ile yemeye özen gösterin.

Tatlı Patatesler: Sağlığın Rengi Turuncu :) 

Bu turuncu yumrular, beta karotenin iyi bir kaynağı olup maküler dejenerasyonun ilerlemesini yavaşlatabilir. Vücudunuz beta karoteni, kuru gözleri ve gece körlüğünü önlemeye yardımcı olan vitamin A'ya dönüştürür. Beta karoten ve A vitamini de göz enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur. Tatlı patates gibi havuç, balkabağı da bu görevlerde yardımcı olacaktır. Karaciğer, süt ve yumurta A vitamini için diğer önemli kaynaklardır. Lutein ve zeaksantin gibi, beta karoten ve A vitamini de, zeytin yağı gibi az miktarda sağlıklı bir yağla yenildiğinde daha iyi emilir. 

Çilek: C vitamin için iyi bir yardımcıdır.

Bol miktarda antioksidant olan C vitaminini içeren taze, sulu çilekler katarakt riskinizi düşürmenize yardımcı olur. Ayrıca, biber, brokoli, turunçgiller (portakal ve greyfrut gibi) de  C vitamini bakımından zengin olduğu için tabağınızı sık sık bu besinlerle süsleyin. 

Somon: Elvada kuru gözler

Yeterli düzeyde omega-3 yağ asiti almak bu göz kuruluğunuzu hafifletmeye yardımcı olabilir.  Haftada iki ila üç kez somon veya diğer yağlı balık türleri, ceviz (aynı zamanda göz sağlığı için faydalı E vitamini de içerir), keten tohumu ve chia tohumu gibi sağlıklı yağlar tüketin. Somon ayrıca makula dejenerasyonuna karşı korunmada yardımcı olan iyi bir D vitamini kaynağıdır. 

Yeşil Çay: Antioksidan deposu


Bir fincan yeşil çay sizi rahatlatırken içindeki antioksidanlar katarakt gelişimi ve maküla dejenerasyonu riskini azaltabilir. Yeşil çay, bağışıklık güçlendirici ve antioksidan özelliklerinden sorumlu olan kateşinler adı verilen sağlıklı maddeler içerir. Kateşinlerin yüksek olduğu diğer gıdalar arasında kırmızı şarap, çikolata, çilek ve elma bulunur. Siyah çayda da kateşinler bulunur ancak yeşil çaydakinden daha düşük miktarlardadır. 

Yorumlar

  1. Göz sağlığını korumaya yardımcı olan vitaminler ve bunları besinlerden kazanmak üzerine birçok araştırma yapıldı. Varılan genel kanı şu ki; beslenme ile bazı göz hastalıkları daha geç oluşabiliyor. Bu kesinlikle doğru. Ancak kişinin genel sağlık durumu ve genetik yapısı ve bulunduğu sosyo-ekonomik durum kesinlikle daha ağır basıyor. Afrika'da yaşayan düşük gelirli bir çiftçinin, maruz kaldığı güneş ışığı ve yetersiz besin baskısı ile 40 yaşını bitirmeden katarakt olmasını, havuç ile engellemek maalesef mümkün değil. Özellikle ailesinde glokom, yüksek tansiyon ve diyabet öyküsü olanlar yılda en az iki kez Genel Göz Muayenesi olmalılar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar