Sağlıklı Bir Diyette Yer Almaması Gereken Besinler





Sağlıklı bir diyet tam olarak nedir? Herkesin proteinler, karbonhidratlar ve yağlardan, ayrıca yeterli vitamin ve minerallerden oluşan bir karışıma ihtiyacı vardır. Fakat çalışmalar, bu kategorideki yiyecek seçeneklerinin bazılarının diğerlerinden daha iyi olduğunu ortaya koyuyor.

Sağlıklız seçeneklerin tüketimini azaltın! Canınız dondurma istediğinde bunu küçük porsiyonlarda tercih edebilirsiniz ancak hergün yapılan bir alışkanlık haline getirmeyin. Sağlıklı beslenmek, belirli gıdaları tamamen ortadan kaldırmak anlamına gelmez. 

Harvard beslenme bilim adamları, asgari seviyede tutmanız gereken sağlıksız gıdaların bir listesini hazırladılar. Araştırmalar, bu gıdaları düzenli olarak yemenin kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve hatta bazı kanserler gibi hayatı tehdit eden hastalıklara ev sahipliği yaptığını gösteriyor.

İlave Şeker

İster beyaz şeker olsun, ister kahverengi, yüksek früktozlu mısır şurubu, mısır şekeri veya bal olsun hiç farketmez. Şeker grubu her zaman için saf karbonhidratlardır. Fazla miktarda şeker yediğinizde, vücudunuzu boş kaloriyle doldurmuş olursunuz ve kan şekerinizin hızlı bir şekilde yükselip bir hız treni gibi tepeden aşağıya düşmesine neden olur. Aynı zamanda önemli besin maddeleri ve lifli gıda alımınızı da azaltmış olur.

Araştırmalar, Amerikada diyete eklenen şekerin ana kaynağı olan alkolsüz içeceklerin kilo kazanmada önemli bir etkisi olduğunu belirtiyor. Aslında  günde tüketeceğiniz 350 ml civarında bir şekerli içecek yılda yaklaşık 7 kilo kazanmanıza sebep olacaktır.

Hamur işi

Kekler, çörekler, hamur işleri ve diğer birçok fırınlanmış besinler işlenmiş karbonhidratlar, , sağlıksız yağlar ve sıklıkla tuz içindedir.

Basit karbonhidratlar.

Ekmek, makarna, patates, pirinç, kurabiye, kek veya krep  gibi yiyeceklerden hoşlanıyorsanız, tam tahıllı olanlarını tercih edin. Evet bütün bu ürünlerin tam tahıl versiyonlarını yapabilirsiniz. Tam buğdaylı makarnalar ve ekmekleri hazır olarak marketlerde bulmak kolaydır. Bunun dışında daha az şeker, sağlıklı yağlar ve tam tahıllar kullanarak kendi ev yapımı kurabiyelerinizi veya barlarınızı yapabilirsiniz.

İşlenmiş ve yüksek yağlı etler

Son zamanlarda yapılan çalışmaların birçoğu pastırma, jambon, sosis ve yüksek yağlı etlerin balık, derisiz tavuk, fındık, fasülye, soya ve tahıllardan alınan proteinlerden daha az sağlıklı olduğunu savunmaktadır.

Tuz
 Amerikan kalp derneği, sodyumun günde 1,500 mg'a indirilmesini ve günde 2,300 mg'ı aşmaması gerektiğini söylüyor. Fakat çoğumuz günde 1 ½ çay kaşığı (veya 8,500 mg) tuz kullanıyor, bu da günlük 3.400 mg civarında sodyuma denk geliyor. Vücudunuz belirli bir miktarda sodyuma ihtiyaç duyar, ancak fazla tüketimi kan basıncını yükselterek kalp hastalığı ve inme riskini artırabilir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar