Kırmızı Pancarın Egzersiz Performansına Etkisi




Yeşil yapraklı sebzeler ve pancarlarda yoğunlaşan sebze nitratları, hareketsiz maddeler olarak algılansalar da, hücrelerimizdeki enerji santralleri üzerinde derin etkilere sahip olan, egzersiz sırasında oksijen kullanımını azaltan, yani aynı miktar oksijenle daha fazla çalışabilmemizi sağlarlar. 

Pancar suyunun küçük bir porsiyonu, serbest dalıcıların nefesini 30 saniye ile- 4 dakika aralığında daha uzun tutmasına yardımcı olmuştur. Pancar suyu içmek, aynı iş yükü için enerji çıkışlarında önemli ölçüde daha az oksijen kullandığı gibi, bütün pancarda daha ucuz, daha sağlıklı ve daha kolay ulaşımının yanında koşu performansını da geliştirdiği yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır.

Fiziksel olarak uygun erkek ve kadınlara  5 kilometrelik koşudan 75 dakika önce 1.5 kupa dolusu pişmiş pancar verildi. Aynı şekilde başlayan iki grup, 5 kilometrelik koşunun son miline geldiğinde pancar verilen grup plasebo olarak çilek verilen gruba kıyasla daha ilerideydi.  

Pancar grubu katılımcıları daha hızlı çalışıyorken, kalp atış hızı diğer gruptan daha da yüksek değildi. Sadece daha az efor sarfettiklerini bildirdiler. Yani pancar tüketimi daha az efor sarfederek daha hızlı olunabileceğini gösterdi! 

Peki nitrat için takviye kullanılmalı mı?

Diyet nitrat takviyeleri üzerinde çalışmalar yapılsada uzun vadeli güvenliği şüphelidir.  Sebze olmayan nitrat kaynakları, zararlı sağlık etkileri gösterebilir, Bu yüzden performansımızı iyileştirmek istiyorsak ideal olarak bütün sebzelerden nitrat almak daha güvenli ve yeterli olacaktır. 

Sebze tüketmekten hoşlanmıyorsanız ekmeğinizi pancarlı hazırlayarak faydalarından yararlanabilirsniz. Beyaz ekmek yerine pancarlı ekmek tercih eden bir grupta kırmızı pancar ekmeği kan basıncını düşürürken arterlerin doğal olarak rahatlamasına ve genişlemesine yardımcı olmuştur. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar