Gebelikte Kaçınılması Gereken Gıdalar




Gebelik sırasında hangi gıdalardan kaçınman gerektiğinizi biliyor musunuz? Hamilelikte beslenme ile ilgili temel bilgilerle başlayın. Hamilelik sırasında kaçınılması gereken gıdaları bilmek, siz ve bebeğiniz için sağlıklı seçenekler oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Civa içeriği yüksek deniz ürünlerinden kaçının.

Deniz ürünleri güzel bir protein kaynağı olabilir ve birçok balıktaki omega-3 yağ asitleri bebeğinizin beyin ve göz gelişimini destekleyebilir. Bununla birlikte, bazı balıklar ve kabuklu deniz ürünleri potansiyel olarak tehlikeli cıva seviyeleri içerir. Çok fazla civa bebeğinizin sinir sistemine zarar verebilir. Büyük ve yaşlı balıkların daha fazla civa içerme olasılığı daha da yüksektir.  Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Çevre Koruma Ajansı (EPA), hamile kadınları aşağıdakileri önlemleri almaya yönlendirmektedir.

- Kılıçbalığı, köpekbalığı, kral uskumrusu ve Tilefish balık çeşitleri yüksek civa içerdiğinden kaçınılması gerekir. 

 -Az pişmiş et, kümes hayvanları ve yumurtadan kaçının

Hamilelik sırasında bakteriyel gıda zehirlenmesi riski yüksektir. Nadiren de olsa gıda zehirlenmesi bebeği de etkileyebilir. 

Gıda kaynaklı hastalıklardan korunmak için:

Yemekten önce bütün et ve kümes hayvanlarını tamamen pişirin. Çiğ yumurta zararlı bakterilerle kontamine olabilir. Çiğ veya kısmen pişmiş yumurta ile yapılan yiyeceklerden kaçının.


Pastörize edilmemiş gıdalardan kaçının

Yağsız süt, mozzarella peyniri ve süzme peynir gibi bir çok az yağlı süt ürünü diyetinizin sağlıklı bir parçası olabilir. Bununla birlikte, pastörize edilmemiş süt içeren herhangi bir besin tüketmeyin.
Bu ürünler gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir.  

Yıkanmamış meyve ve sebzelerden kaçının

Zararlı bakteri yok etmek için, çiğ meyve ve sebzeleri iyice yıkayın. Her çeşit çiğ filizden kaçının
Yonca, yonca, Turp ve Maş fasulyesinin filizleri aynı zamanda hastalıklara neden olan bakteri içerebilir. Filizleri iyice pişirdiğinizden emin olun.

Aşırı kafeinden kaçının

Kafein plasentadan geçebilir ve bebeğinizin kalp atış hızını etkiler. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bazı çalışmalar gebelik sırasında çok fazla kafein içilmesinin düşük yapma riski ile ilişkili olabileceğini öne sürüyor. Gelişmekte olan bebeğinizin potansiyel etkileri nedeniyle, diyetinizdeki kafeinin miktarını gebelik süresince günde 200 miligramın altında tutun.

240 ml yaklaşık bir fincan demlenmiş kahve, ortalama 95 mg kafein içerir, 
240 ml demlenmiş çay yaklaşık 47 mg ve 
350 ml civarındaki kola ortalama 33 mg kafein içerir.


Alkolden kaçının

Bir içeceğin bebeğinize zarar vermesi olası değildir, ancak hamilelik süresince ne düzeyde alkol kullanabileceğiniz henüz yapılan araştırmalarca netleşmemiştir. En güvenilir yöntem alkolden tamamen uzak durmaktır. Alkol tüketen annelerde düşük ve ölü doğum riski daha yüksektir. Hamilelik sırasında fazla alkolün, yüz deformitelerine, kalp kusurlarına ve zeka geriliğine neden olabileceğini unutmayın. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar