Tam Tahıllar
Adından da anlaşılacağı gibi tam tahıllar besin değeri
açısından zengin germ, enerji sağlayan endosperm ve lif bakımından zengin kepek
tabakasının tamamını içerirler.
Tahıllar rafine edildiğinde örneğin beyaz un veya pirinç
elde edilirken, kepek tabakası ve germ ayrıştırılır bu durumda tahıl fazla
miktarda lif ve besin değeri kaybeder.
Rafine edilmemiş tam tahıl ürünleri tükettiğinizde lif,
vitaminler, mineraller, fitokimyasallar, antioksidanlar ve kompleks karbonhidratların
tümünden faydalanabilirsiniz. Tahılların bu eşsiz kombinasyonu birçok özelliğinden yararlanmanızı sağlar.
Araştırmalar tam tahılların özellikle kalp sağlığı için
önemli olduğunu, ayrıca sağlıklı kan şekeri düzeylerine ve sağlıklı vücut
ağırlığını korumaya yardımcı olduğuna dikkat çekiyorlar.
Çalışmalar uzun vadede tam tahıl tüketiminin düşük vücut
kütle indeksi ve kilo kaybını desteklediğini gösteriyor. Bu etkisinin düşük yağlı ve yüksek lifli olmasıyla
birlikte kompleks karbonhidrat grubundan olması ile ilişkilendirilmiştir.
Yorumlar
Yorum Gönder