Tam Tahıllar





Adından da anlaşılacağı gibi tam tahıllar besin değeri açısından zengin germ, enerji sağlayan endosperm ve lif bakımından zengin kepek tabakasının tamamını içerirler.

Tahıllar rafine edildiğinde örneğin beyaz un veya pirinç elde edilirken, kepek tabakası ve germ ayrıştırılır bu durumda tahıl fazla miktarda lif ve besin değeri kaybeder.

Rafine edilmemiş tam tahıl ürünleri tükettiğinizde lif, vitaminler, mineraller, fitokimyasallar, antioksidanlar ve kompleks karbonhidratların tümünden faydalanabilirsiniz. Tahılların bu eşsiz kombinasyonu birçok özelliğinden yararlanmanızı sağlar.

Araştırmalar tam tahılların özellikle kalp sağlığı için önemli olduğunu, ayrıca sağlıklı kan şekeri düzeylerine ve sağlıklı vücut ağırlığını korumaya yardımcı olduğuna dikkat çekiyorlar. 


Çalışmalar uzun vadede tam tahıl tüketiminin düşük vücut kütle indeksi ve kilo kaybını desteklediğini gösteriyor. Bu etkisinin  düşük yağlı ve yüksek lifli olmasıyla birlikte kompleks karbonhidrat grubundan olması ile ilişkilendirilmiştir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar