Düşük karbonhidrat diyetleri çocuğunuz için ne kadar güvenli?



Düşük karbonhidrat diyetleri popülerliğini korurken, kendimizi tam tahıllar, meyve, baklagiller ve sebzeden uzak tutmak ne kadar doğru? Bu durum özellikle ergenlik ve çocukluk çağında daha da önem kazanıyor.

Çocuklar karbonhidratlara gerçekten ihtiyaç duyarlar

Yapılan çalışmalar önerir ki, hem çocuklukta hem de yetişkinlikte günlük alınması gereken enerjinin yarısı karbonhidratlardan karşılanmalıdır. Tahıllar, meyve, sebze, süt ve yogurt gibi besleyici gıdalar karbonhidrat içerdikleri için vücudun birincil enerji kaynağıdır.


Çocuklar için düşük karbonhidrat alımı:

Karbonhidratlar sebze ve meyvelerin dışında şekerli içecekler, şeker ve unlu mamüllerde de bulunurlar. Sağlıklı olmak için bu gıdalara ihtiyaç duymasakta çocuklar bu gıdaları tercih etmeye devam edeceklerdir. Fiziksel aktivite ile dengelenmediğinde eklenen şekerler de dahil olmak üzere alınan herhangi bir ekstra kalori, kilo alımı ve obeziteye katkıda bulunur.

Yani çocuklar için düşük karbonhidrat diyetleri doğru mudur?

Ergenlik çağındaki çocukların ihtiyacı yetişkinlerden daha fazla olabilir ve bu nedenle birincil enerji yakıtı karbonhidratın kısıtlanması bu yaş grubu için büyük sorunlara neden olabilir. Böyle kepekli tahıllar, meyve ve sebzeler gibi besleyici karbonhidrat içeren gıdaları kısıtlamak lif ve B grubu vitaminlerinin de dahil olduğu uzun bir liste için eksikliklere yol açabilir. Bu yüzden çocuklarda proteine yüklenirken yağ ve karbonhidrat grubunun eksik olmadığına emin olmalısınız.

Yüksek kalite karbonhidrat içeren gıdalar kilo kontrolüne destek olabilirler


Kahverengi pirinç gibi kepekli tahıllar, beyaz pirinç gibi rafine edilmiş tahıllara kıyasla daha yavaş sindirilirler bu nedenle daha uzun sure tokluk sağlarlar. Araştırmalara göre 20 yıl boyunca tam tahıl ürünlerinin yanında meyve ve sebze tüketen bireyler incelendiğinde yetişkinliklerinde bu gıdaları tüketmeyenlerle kıyaslandığında daha az ağırlık kazanımı olduğu görülmüş.

Yorumlar

Popüler Yayınlar