İnsülin Direncine İyi gelebilecek 5 Besin
İnsülin hormonu, kandaki glikozun hücre
içine geçerek kullanılmasını sağlar. İnsülin direnci varlığında hücreleriniz
insulin duyarsızlaşır ve kandaki glukozu alma talimatını görmezden gelir.
Vücudumuz mesajı almaya çalışmak için daha fazla insulin üretmeye devam eder
ancak kullanılmak üzere işe yaramaz ve sadece insulin seviyeleri yükselmeye
devam eder.
Kronik olarak yüksek insülin düzeyleri,
hızlı kilo alımı, erken yaşlanma, yüksek tansiyon,kalp rahatsızlığı ve kanser risklerine
neden olur. Ve en sonunda, tip 2 diyabete yol açar.
Bu durumdan korunmak için bahsedeceğim
birkaç baharat ilk savunma hattınızdır. İnsülin duyarlılığını düzenlemeye ve
korumaya yardımcı olabilir.
1. Zerdeçal: Diyabetin Önlenmesinde % 100
Etkili
2009'da yapılan bir araştırmada, zerdeçalda
bulunan etkin bir bileşik olan kurkumin, reçeteli ilaç Metforminden 500 ila
100,000 kat daha etkili bulundu.
Diyabetik olmayan 240 yetişkinin başka bir
çalışmasında, hastalara her gün 250 mg kurkumin veya plasebo verildi. Dokuz ay
sonra, kurkumin kullananlardan hiçbirinde diyabet gelişmezken, plasebo grubunun
%16.4'ünde diyabet görüldü.
2. Zencefil: Açlık Kan Glikozunu %
10.5 Düşürür
Çift-kör, plasebo kontrollü bir çalışmada rastgele
seçilmiş 88 diabetik hasta iki gruba ayrıldı. Bu gruplardan biri her gün
plasebo alırken diğeri 3 gram zencefil toz kapsülleri aldı. Sekiz hafta sonra,
zencefil alan grup açlık kan şekerini % 10.5 oranında azalttı. Ancak plasebo
grubunun, açlık kan şekeri % 21 oranında artmıştı.
Buna ek olarak, zencefil grubunda insülin
duyarlılığı önemli derecede artmıştır.
Araştırmacılar, günde 1600 mg zencefilin
insülin duyarlılığıda dahil olmak üzere sekiz diyabet belirteci geliştirdiğini
kanıtladı.
3. Tarçın: Yarım tatlı kaşığı kadarı kan
Şekeri Seviyelerini Azaltır
Tarçın en eski ve en popüler baharatlardan
biridir. Hem lezzet verici hem de tıbbi nitelikleri için bin yıl boyunca
kullanılmıştır. Tarçının tip 2 diyabetiklerde, insüline cevap verme becerisini
geliştirerek kan şekeri seviyelerini normalleştirdiği gösterilmiştir.
Tarçın aynı zamanda yemek sonrası mide
boşalma hızını da yavaşlatır. Bir çalışmada denekler yaklaşık bir çay kaşığı
tarçın içeren ve içermeyen bir kase pirinç pudingi yediler. Tarçın eklenenleri
tüketenlerin mide boşalma hızı % 37'den% 34.5'e düşerken kan şekeri
seviyelerinin yükselişi de önemli ölçüde yavaşladı.
4. Kırmızı meyveler: yemek sonrası insulin
salınımını azaltır
Çalışmalar, yemeklerle birlikte yenilen bu
meyvelerle vücudun yemek sonrası şeker dengesi için daha az insüline ihtiyacı
olduğunu göstermiştir. Finlandiya'daki sağlıklı kadınlarla yapılan bir
araştırmada, katılımcılara beyaz ve çavdar ekmeği yerken yanında püre haline
getirilmiş farklı meyveler de verildi.
Normalde, ekmekteki nişasta yemek sonrası
glikoz düzeyleri yükseltmektedir. Ancak araştırmacılar, ekmekle birlikte çilek
yemenin öğün sonrası insülin hızını önemli ölçüde azalttığını gözlemledirler.
(çilek, kızılcık, böğürtlen çalışmada kullanılan meyvelerdi)
5. Çörekotu: Sadece 2 Gramı Insulin Direncini
Azaltır
94 diabetli hastayı kapsayan bir
araştırmada, araştırmacılar, günde 1, 2 veya 3 gram Çörekotu kapsülleri reçete
etti. Günde 2 gramlık bir dozda çörekotunun
açlık kan şekeri ve insülin direncini önemli ölçüde azalttığını buldular.
(yalnız günde 3 gramdan daha fazla
dozajların ekstra fayda sağlamadığı gözlemlendi)
Yorumlar
Yorum Gönder