Sağlıklı Yağlar & Yağ Olarak Bilmedikleriniz






Sağlıklı yağları tercih edin

Sağlıklı yağlar bede sağlığınız için gerekli olan besinlerdir. Çeşitli yağların sağlık üzerinde farklı etkileri vardır, bazı yağlar sağlığınızı koruyucu faydalar sunar. Aşırıya kaçmamak şartıyla bu yağlardan yemeklerinizde faydalanın.

Omega-3 yağ asitleri

Omega-3 yağ asitleri daha düşük kolesterol düzeylerine yardımcı olarak kalp sağlığını destekleyen çoklu doymamış yağ asitlerinin bir türüdür.

Ne yemeli?

Yağlı balık: haftada en az 2 kez yağlı balık tüketin. Omega-3 yağ asitleri somon, açık ton balığı (taze ve konserve), sardalye, göl alabalığı ve uskumruda  yüksek miktarlardadır.

Ceviz: E vitamini açısından zengindir ve omega-3’ün mükemmel bir bitki bazlı kaynağıdır. Pilav, salata ve keklerinize mutlaka ceviz ekleyin. Hatta salata soslarınızda ceviz yağını deneyin.

Tüm Bitkisel Yağlar: tereyağı veya margarin ile sıvı yağları değiştirin. Soteler için ideal seçenektir.

Keten tohumu: omega-3’ün bitkisel kaynağını kahvaltı gevreği, yoğurt, ekmek ve çöreklerinize ekleyin. Ya da kinoa ve salata soslarınızda keten tohumu yağını kullanın.

Tekli doymamış yağlar

Tekli doymamış yağlar kan kolesterol düzeylerini geliştirerek kalp hastalığı riskini azaltabilir.

Ne yemeli?

Kuruyemişler: kalp için sağlıklı yağlara ek olarak, kuruyemişler protein ve lif için iyi bir kaynaktır ve vitamin-mineral çeşitlerini içerir. Sadece porsiyon kontrolüne dikkat etmeniz gerekir. 10 adet badem ve fındık yaklaşık 100 kaloriye denk gelmektedir.

Bitkisel yağlar: tereyağı gibi doymuş yağ içerenlerin yerine bitkisel kökenli yağları tercih edin. Salata sosları, sebze, deniz ürünleri, kümes hayvanları ve et sote için idealdir.

Avokado: Avokadoda sadece yağ tekli doymamış içerirken folat, vitamin E, C ve B6, potasyum ve lif açısındanda zengindir. Salata, pizza, çorba, sos, yumurta ve sandviçlerinize avokado eklemeyi deneyin.


Fıstık Ezmesi: fıstık ezmesinin yaklaşık yarısı tekli doymamış yağlardan oluşur. Tatlılarınızda ve ara öğünlerinizde kullanabilirsiniz.

Yorumlar

Popüler Yayınlar