diyet yapan kadınların ihtiyaç duyacağı vitamin-mineraller



Yetişkin kadınlar için kilo yönetimi enerji dengesi ile ilişkilidir. Yani kilo kaybı dengeli beslenme ve daha fazla hareket etmek demektir. Kilo vermeye çalışırken birçok kadın ne yazıkki pek çok gıdayı sınırlama eğilimindedirler. Vücudunuzun kilo kaybederken gerekli besin öğlerinide almasının birkaç lezzetli yolu vardır.

Karbonhidratlar

Düşük karbonhidrat diyetlerindeki en büyük sorun vücudun tercih edilen ilk enerji kaynağını yok etmektir. Eğer karbonhidratı kısıtlayarak kaloriyi azaltmak istiyorsanız şeker ilaveli meşrubat ve diğer gıdaların alımını alzaltın. Enerji seviyesini ve uzun vadelisağlığı en üst düzeye çıkarmak için, besin açısından zengin karbomhidratlar seçin. Gün içinde 6-7 porsiyon tüketmeniz gereken karbonhidrat grubunun en az yarısının tam ve güçlendirilmiş tahıllardan olmasına dikkat edin. Bunun yanında  hergün 2 porsiyon meyve ve 2.5 porsiyon sebze yiyin.


Proteinler

Kadınlar bazende yağ alımını önlemek için proteinli gıdaların alımını keserler. Ancak kilo kaybının bir yolu da her öğüne yağsız protein gruplarından eklemektir. Günde 6 porsiyon az yağlı süt ürünleri, yumurta, yağsız et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve kurubaklagil gurubundan faydalanın. Protein özellikle sabah faydalıdır. Kahvaltınıza bu gruptan protein kaynağı ekleyin öğlene kadar tokluk hissiyle kalacaksınız.

Demir 

Düşük demir alımı, kadınlar ve öocuklar için en yaygın besin eksikliği olan demir eksikliği anemisine yol açabilir. Anemi ve yorgunluğu önlemek için günde en az 15 mg demir alın. Bu miktara ulaşmak için yağsız kırmızı et ve demirle güçlendirilmiş tahıllar mükemmel kaynaklardır. Diğer iyi kaynaklar ise tavuk, balık, kurubaklagil ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

Kalsiyum

Kalsiyum güçlü kemikler ve dişler oluşturmaktan çok daha fazlasını yapar. Yeterli kalsiyum alan bir kişi güçlü kaslarla kalbi korurken, yüksek tansiyonu ve kolon kanserinide önler. Bu nedenle kalsiyum kaynağı olan düşük yağlı süt, yogurt ve peynirin yanında soya peyniri, yeşil yapraklı sebzelerde tüketebilirsiniz. Eğer 50 yaş üzerinde ve 18 yaşın altındaysanız daha fazla kalsiyum kaynağı besinlerden faydalanmalısınız.

Folik asit

Doğurganlık çağındaki her kadının günlük 400 mcg folik asite ihtiyacı vardır. Gebelikte nöral tüp defekti denilen bir yenidoğan hastalığının oluşumunu engeller. Aynı zamanda hastalıklarla savaşan beyaz kan hücreleri üreterek bağışıklığı artırır. Kaynak olarak zenginleştirilmiş tahıl ürünleri, tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, portakal, çilek, fındık ve kurubaklagillerden faydalanın.



Yorumlar

Popüler Yayınlar