Tuz kullanımını nasıl azaltırız?
Yemeğe
tuz katmak o kadar doğaldır ki farkedilmez. Diyetinizdeki sodyumun yüzde 25’I
yemeğin içindeki ya da yemek servis edildiğinde eklediğiniz tuzdan oluşur. Yemeğe tuz atarak pişirme alışkanlığı sonradan edinilmiş bir alışkanlıktır. Fakat bu alışkanlığı terketmeniz çok da zor olmayacaktır.Yemeklerinizden
sodyumu çıkarmanız gerekmez. Sodyum birçok yiyeceğin doğal yapısında bulunur. Ve sınırlı ölçüde vücudun
ihtiyacı olan bir besin ögesidir. Özellikle
de eğer kan basıncınız sodyuma duyarlıysa, sodyum alımını azaltmayı bilmeli ve
tuzu az miktarda kullanmalısınız. Bunu aşama aşama yapabilirsiniz.,özellikle
tuzu çok seven biriyseniz. Bir süre sonra tuz zevkiniz değişecektir. Bazı
besinler size gereğinden fazla tuzlu gelmeye başlayınca buna kendiniz bile
şaşıracaksınız.
Peki
tuzu nasıl azaltabiliriz bir bakalım.
1.
Tuzluğu elinize almadan önce yemeğin tadına bakın.
2.
Bu alışkanlığı bırakın! Tuzluğu gözünüzün önünden, yemek masanızdan
kaldırın.
3.
Tuz eklemek yerine lezzeti yeşillik ve baharatlar, saımsak, soğan ve
limon suyu ile artırın.
4.
Az miktardaki tuzu uzun sure kullanmayı deneyin.
5.
Konserve besinlerin tuzlu suyunu süzün. Sudan geçirin, normal su,
yağsız et suyu ya da sebze suyunda pişirin.
6.
Pişirme suyuna koyulan tuzu azaltın ya da hiç koymayın.
7.
Daha az sodyum içeren alternative katkıları deneyin. Az sodyum içeren
et suyu, tuzsuz konserve ve sebzeler gibi.
Yorumlar
Yorum Gönder