Tuz kullanımını nasıl azaltırız?




Yemeğe tuz katmak o kadar doğaldır ki farkedilmez. Diyetinizdeki sodyumun yüzde 25’I yemeğin içindeki ya da yemek servis edildiğinde eklediğiniz tuzdan oluşur. Yemeğe tuz atarak pişirme alışkanlığı sonradan edinilmiş bir alışkanlıktır. Fakat bu alışkanlığı terketmeniz çok da zor olmayacaktır.Yemeklerinizden sodyumu çıkarmanız gerekmez. Sodyum birçok yiyeceğin doğal yapısında bulunur. Ve sınırlı ölçüde vücudun ihtiyacı olan bir besin ögesidir. Özellikle de eğer kan basıncınız sodyuma duyarlıysa, sodyum alımını azaltmayı bilmeli ve tuzu az miktarda kullanmalısınız. Bunu aşama aşama yapabilirsiniz.,özellikle tuzu çok seven biriyseniz. Bir süre sonra tuz zevkiniz değişecektir. Bazı besinler size gereğinden fazla tuzlu gelmeye başlayınca buna kendiniz bile şaşıracaksınız.

Peki tuzu nasıl azaltabiliriz bir bakalım.

1.    Tuzluğu elinize almadan önce yemeğin tadına bakın.
2.    Bu alışkanlığı bırakın! Tuzluğu gözünüzün önünden, yemek masanızdan kaldırın.
3.    Tuz eklemek yerine lezzeti yeşillik ve baharatlar, saımsak, soğan ve limon suyu ile artırın.
4.    Az miktardaki tuzu uzun sure kullanmayı deneyin.
5.    Konserve besinlerin tuzlu suyunu süzün. Sudan geçirin, normal su, yağsız et suyu ya da sebze suyunda pişirin.
6.    Pişirme suyuna koyulan tuzu azaltın ya da hiç koymayın.

7.    Daha az sodyum içeren alternative katkıları deneyin. Az sodyum içeren et suyu, tuzsuz konserve ve sebzeler gibi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar