Emziklilik Döneminde Beslenme





Emziren annenin diyeti bebeği için  büyük etkiye sahiptir. Çünkü siz ne yerseniz bebeğinizde onu yer. Hem sağlıklı besinler hemde kirlenmiş olanlar süt yoluyla bebeğe geçer.

Enerji ve besin ihtiyaçları

Gebelikte olduğu gibi laktasyon sırasında da kalori ve protein ihtiyaçları  yüksek olmaya devam ediyor. Hatta emziren annelerin 12 ay boyunca gebeliğinde aldığı enerjiden daha fazlasını alması gerekiyor. Bu fazla enerjiyi karşılamak için 1 dilim tam tahıllı ekmekle 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi veya orta boy muz-elma ile bir kase yoğurttan karşılayabilirsiniz.

Emzirirken neler yemelisiniz

Süt üretimine yardımcı olmak için sağlıklı seçimler yapmaya odaklanın. Protein için yağsız et, yumurta, süt, fasulye ve mercimek tercih edebilirsiniz. Tam tahılların yanı sıra sebze ve meyvelerin tüm çeşitlerinden faydalanın. Farklı gıda çeşitlerinden yemek sütün lezzetini de değiştirecektir. Pestisit kalıntılarından kurtulmak için meyve ve sebzelerinizi iyice yıkayın.

Ne kadar sıvı tüketmelisiniz

Susamayı beklemeyin, eğer idrar renginiz koyu sarı görünüyorsa sık sık su için. Emzirmeden hemen önce bir bardak su için. Meyve suyu ve şekerli içecekleri fazla kaçırmamaya özen gösterin. Çok fazla şekerli içecek kilo alımınıza sebep olabilir ve çok fazla kafein hem bebeğiniz hem de sizin için uyku problem çıkarabilir. Kafeinli içecekleriniz günde 2-3 fincanı aşmasın.

Vejeteryan diyet uygulayanlar emzirme döneminde ne yiyip içmeli?

Demir, protein ve kalsiyum açısından zengin besinler seçin. İyi demir kaynakları mercimek, zenginleştirilmiş tahıllar, tam tahıllı ürünler, bezelye, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyvelerdir. Vücudunuzun demiri emmesine yardımcı olmak için, demir yönünden zengin besinleri turunçgiller gibi C vitamini yüksek gıdalarla birlikte tüketin. Protein için et, süt ve yumurta yerine, soya ürünleri,   baklagiller, mercimek, kuruyemişler ve tam tahılları veya bitkisel kaynakları düşünün. Kalsiyum için süt ürünleri ve koyu yeşil yapraklı sebzeler iyi birer kaynaktırlar. Diğer seçenekler için tahıllar, soya sütü ve tofu gibi kalsiyum ile zenginleştirilmiş ve güçlendirilmiş ürünler kullanılabilir. Vejetaryen diyetlerde genellikle eksikliği görülen B12 vitamininin takibini yaptırarak eksiklik durumunda mutlaka takviye olarak alın. Vitamin B12 bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir.

Laktasyon döneminde kaçınmanız gerekenler

Alkol, tamamen anne sütüne geçer bu yüzden emzirdiğiniz sürece alkolden kaçının.

Balık, denizden gelen protein ve omega-3 yağ asitleri için harika bir kaynak olabilir. Ancak çoğunda cıva ve diğer ağır maddeler mevcuttur. Anne sütü yoluyla aşırı miktarda civaya maruz kalmak bebeğin gelişmekte olan sinir sistemi için bir risk oluşturabilir.




Yorumlar

Popüler Yayınlar