Spor ve Beslenme

Spor öncesi ve sonrası nasıl beslenmen gerektiğini biliyor musun?

Unutma; diyet aç kalmak değil, aksine sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmektir. 

Spor öncesi ve sonrasında, aç olmamalı, spora destek olacak doğru besinleri tüketmeye dikkat etmelisin! 

Vücudunun direncini artırıp kaslarını kuvvetlendirecek besinleri tüketmen, yorgunluk hissini azaltıp, metabolizmanın doğru çalışmasını sağlayacaktır.

İşte senin için hazırladığım bir kaç beslenme önerisi! :)


  • En çok tercih edilen: Yumurta!



İster haşla, ister menemen yap! Özellikle spor sonrasında oldukça besleyici ve doyurucu olan yumurta, kesinlikle öğün listende yer almalı. ;)


  • Unutulmaması gereken bir ara öğün: Yoğurt!


Yüksek oranda protein içeren yoğurt, spor sonrası vazgeçilmezler arasında yer almalı. Hatta canın tatlı istiyorsa, yoğurdun içine bir miktar kırmızı meyve ve bal ekleyerek tüketebilirsin. 


  • Ayran ya da Kefir'e ne dersin?


Yoğurt yemekten sıkıldıysan, yoğurt kadar sağlıklı olan bu içecekleri tercih edebilirsin. Unutma; ayran veya kefir, vücuduna gereken protein ihtiyacını karşılamaya yetecektir. 


  • Vitamin Deposu: Greyfurt Suyu!


Narenciyelerden, özellikle greyfurt ve limon suyunun yağ yakıcı özelliği vardır. Tadını sevmiyorsan küçük bir tavsiye: Greyfurt ya da limon suyuna portakal suyu ilave ederek tüketebilirsin! ;)


  • Kinoa ile Tanıştın mı?


Hayatımıza yavaş yavaş giren ve salatalara oldukça yakışan bu besini kesinlikle öğün listene dahil etmeni öneriyorum! Hem karbonhidrat miktarı oldukça düşük, hem de spor sonrası açlığı bastırma konusunda, bulgur ve pirinç kadar etkili. Benden söylemesi... ;)


  • "Ekmeksiz Olmaz" Diyenleri de Unutmadım!



Spordan yorgun argın ve bir o kadar da aç geldiysen, iki buğday ekmeği arasında koyacağın yağsız ton balığı, metabolizmanı dengeleyecek, ihtiyacın olan besin ögelerini elde etmeni sağlayacaktır. Unutma; Buğday ekmeği içeriğindeki yoğun lif miktarı sayesinde kilo vermene yardımcı olacak. Bu yüzden özellikle tam buğday ekmeği tüketmeye dikkat etmelisin.


  • Tatlı Krizlerine Karşı: Fıstık Ezmesi!


Spor sonrası, küçük çapta bir tatlı krizine giriyorsan, metabolizmayı hızlandırıcı özelliğe sahip Fıstık ezmesini, biraz muz ve süt ile birlikte tüketebilirsin. Bu sayede hem metabolizma hızını dengeleyecek, hem de tatlı ihtiyacını karşılayabileceksin. ;)


  • Balık Severlere Özel: Somon Izgara!


Yağ oranı oldukça düşük, protein oranı ise oldukça yüksek olan Somon, spor sonrası çok sağlıklı bir öğün olacaktır. Hatta biraz zeytinyağı ve biraz da taze otla marine edip ızgara yapmanı şiddetle tavsiye ediyorum! :)


  • Sandığından Daha Lezzetli Bir Öğün: Avakado Salatası


Limon, zeytinyağı ve biraz da tuz ekleyerek hazırlayabileceğin Avakado salatası ile, spor sonrası açlığını dengeli bir biçimde kontrol altına alabilirsin.


  • Şeker İhtiyacını Karşılayan Sağlık Kaynağı: Ananas!



Şeker ihtiyacını büyük ölçüde gideren ve yağ yakımını hızlandıran ananas, buzdolabında kesinlikle yerini almalı! Spor sonrası 1-2 dilim ananas yemek, seni sandığından daha da tok tutacak! ;)


  • Et Sevmeyenler için Sağlıklı bir Alternatif: Humus!



Hem hazırlanması kolay, hem de içeriğindeki protein miktarı oldukça yüksek olan Humus, sağlıklı bir spor sonrası öğünü olacaktır.


  • İlle de Meyve Diyenlere Bir Alternatif Daha: Kivi!


İçerdiği C vitamini ile vücut direncini arttıracak kivi, şeker ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası tüketeceğin bir miktar kivi ile özgürce hafiflemeye devam edebilirsin! ;)

Yorumlar

Popüler Yayınlar