Sonbahar ve Harika Sebzeleri!
Sonbaharın harika sebzelerini tüketmek için
nedenlere mi ihtiyacın var?
Eğer lezzetli oluşları
sana yeterli gelmiyorsa, belki de denemek için daha sağlıklı nedenlere ihtiyacın vardır!
Pancar:
Lezzetine aşık olmayabilirsin; ama turp ve lahana gibi pancar da
nitrattan zengindir. Evet, yanlış duymadın nitrat! Fakat bu nitrat işlenmiş
ettekinden farklı olarak faydalı bir kimyasal yapıya sahiptir. Bu bileşikler
tansiyonu düşürmeye ve yaşa bağlı olarak yaşanan algıda azalmayı önlemek
konusunda yardımcı olabilir.
Eğer pancar tadından hoşlanmıyorsan,
üzerine bir miktar esmer şeker ve portakal suyu dökerek tüketebilirsin.
Lahana:
Eğer bir Coleslaw (Lahana Salatası) sever isen, zaten lahana tüketiyorsun
demektir; ama lahananın keyfini
çıkarmanın çok daha fazla yolu vardır. Lahana, vitamin C ve K, lif ve
detoksifiye edici sülfür bileşikleri ile yüklüdür. Kırmızı lahana ise, kalbinin
ve beyninin sağlıklı kalmasına yardımcı olacak bir antioksidan olan
antosiyanine sahiptir.
Pırasa:
Pırasayı yemeklerde soğan yerine kullanabilirsin. Sadece tek bir pırasa
bile, daha iyi bağırsak sağlığı için bir lif türü olan fruktanları (10 gr)
içerir.
Turp:
Brassica ailesinin diğer üyeleri olan brokoli ve lahana gibi, turp da
belirli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Turp, kan
pıhtılaşmasına yardımcı olan vitamin K ve kemik büyümesi için önemli yere sahip
vitamin A ile yüklüdür.
Kış Kabağı:
Kış Kabağı, seni biraz zahmete sokacaktır; fakat buna değdiğini göreceksin!
Yüksek lif içeren kış kabağı, mükemmel bir vitamin A ve C kaynağıdır; bunun
yanında vitamin B6, vitamin K, folat ve potasyum içerir.
Yorumlar
Yorum Gönder