Tatlandırıcı Kullanımı Güvenli Mi?




Diyette tatlandırıcı kullanımı ile ilgili hala net bir savunma yoktur. Yıllar önce hayvanlarda yapılan ilk çalışmalar, mesane kanseri ile olası bir bağlantı ihtimalini artırdı, ancak daha sonraki insan çalışmaları hiçbir zaman bu ilişkiyi doğrulamadı.

Güvenlik kaydına rağmen, ağırlık azaltmak ve obezitenin komplikasyonlarını önlemek için tatlandırıcıların etkinliği hakkında hala soru işaretleri var. Yapay tatlandırıcılar, aynı zamanda besleyici olmayan tatlandırıcılar olarak da bilinirler, kalorileri içermeden gıdaları tatlandıran bileşiklerdir. En yaygın türleri aspartam, sukraloz (Splenda) ve sakarindir. Her üçüde 15 kalori sağlayan 1 tatlı kaşığı şekerden çok daha tatlıdır. 330 ml civarındaki gazlı içecekler şekerden kaynaklı 150 ila 180 kalori almanızı sağlar.

Besleyici olmayan tatlandırıcılar sıfır kalori olmasına rağmen, total kalorimetrenizi azaltmak için yeterli olmayabilir ve bu nedenle kilo vermenize, obezite ve diyabet riskinizi azaltmaz.

Bazı insanların sağlıksız gıdaları yemeyi rasyonalize etmek için şekersiz içecekler içmeleri (ör. Fast-food restoranında diyet içecek tercih etmek) mümkündür. Fakat başka bir teori de bu tip bileşiklerin aşırı tatlılığının beyinde vücuda şeker alındığı izlenimini yaratıp daha fazla tatlı istemine yol açabileceğidir. Dolayısıyla, diyet içeceklerinin ılımlı miktarını güvenle tüketebilirsiniz, ancak görüldüğü gibi tatlandırıcı kullanmak en sağlıklı seçenek değildir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar