Tatlandırıcı Kullanımı Güvenli Mi?
Diyette tatlandırıcı kullanımı ile ilgili hala net bir
savunma yoktur. Yıllar önce hayvanlarda yapılan ilk çalışmalar, mesane
kanseri ile olası bir bağlantı ihtimalini artırdı, ancak daha sonraki insan çalışmaları
hiçbir zaman bu ilişkiyi doğrulamadı.
Güvenlik kaydına rağmen, ağırlık azaltmak
ve obezitenin komplikasyonlarını önlemek için tatlandırıcıların etkinliği
hakkında hala soru işaretleri var. Yapay tatlandırıcılar, aynı zamanda besleyici
olmayan tatlandırıcılar olarak da bilinirler, kalorileri içermeden gıdaları
tatlandıran bileşiklerdir. En yaygın türleri aspartam,
sukraloz (Splenda) ve sakarindir. Her üçüde 15 kalori sağlayan 1 tatlı kaşığı şekerden çok daha tatlıdır. 330 ml civarındaki gazlı içecekler şekerden
kaynaklı 150 ila 180 kalori almanızı sağlar.
Besleyici olmayan tatlandırıcılar sıfır
kalori olmasına rağmen, total kalorimetrenizi azaltmak için yeterli olmayabilir
ve bu nedenle kilo vermenize, obezite ve diyabet riskinizi azaltmaz.
Yorumlar
Yorum Gönder