Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek Sebze ve Meyveler





Vücudumuz, Beyin, kas, kemik, sinir, cilt, kan dolaşımınızı ve bağışıklık sisteminizi korumak için birçok makro ve mikro besin öğesi olmak üzere birçok farklı maddeye ihtiyaç duya. Vücudumuz protein, yağ ve karbonhidratlara yani makrobesinlere büyük miktarda ihtiyaç duyarken daha küçük miktarlarda mikro besin öğelerine (vitamin ve minerallere) ihtiyaç duyar. Eğer bu küçük miktarları dahi karşılayamazsak hastalık için zemin hazırlamış oluruz.

Vücudumuzun tek başına yeterli miktarda üretemeyeceği yaklaşık 30 vitamin ve minerale "gerekli mikro besin öğeleri" denir. Bundan yüzlerce yıl önce İngiliz denizciler meyve ve sebzenin yetersiz tüketiminin (C vitamin eksikliğine sebep olduğundan) diş eti kanamalarından skorbüt hastalığına ve daha birçok ölümle sonuçlanabilecek hastalığa sebebiyet verdiğini kanıtlamışlardır. Bugün bile birçok düşük gelirli ülkede, insanlar sıklıkla çeşitli besin eksikliği hastalıklarından muzdarip.

En uygun miktarda vitamin, mineral ve diğer bileşiklerin tüketilmesi, kalp rahatsızlığı, tip 2 diyabet, kanser ve osteoporoz gibi bir dizi önemli hastalıktan koruyabilir. "Yetersizlik" ile ilgili endişeler  neredeyse tüm dünyada beslenme kurallarının ve merdiven altı takviyelerin toplu pazarlamasının önemli bir sürücüsüdür.

Yeterli miktarda vitamin ve mineral alıyor musunuz?
 Aslında, vitamin ve minerali elde etmenin en iyi yolu, kuruyemişler ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağların yanı sıra bol miktarda meyve, sebze, bakliyat, kepekli tahıl ve yağsız protein kaynakları ile çok yönlü bir diyettir.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için seçilmiş meyve ve sebzeler


Bağışıklık fonksiyonunun sürdürülmesinde beş mikrobesin rol oynar ; vitamin B, vitamin C, vitamin E, magnezyum ve çinko.

Vitamin B6
Tavuk eti, tam tahıllar, muz ve kabuklu patates
Vitamin C
Domates, turunçgiller, biber, brokoli, kivi
Vitamin E
Ayçiçek çekirdeği ve yağı, badem, yerfıstığı, aspir yağı
Magnezyum
Tam buğday, kurubaklagiller, kuruyemişler, yağlı tohumlar
Çinko
İstridye, yengeç, dana eti, hindi eti (siyah et)

Yorumlar

Popüler Yayınlar