Kakao : Beyin fonksiyonları için yararlı bir besin mi?
Çikolatadaki bazı bileşikler, kakao flavanolleri olarak
adlandırılırlar. Bu flavanoller yakın geçmişte gelişmiş düşünme becerileri ile bağlantılı
bulunmuştur. İtalyan araştırmacılar, yaşları boyunca anıları ve düşünme
becerileri iyi durumda olan 90 sağlıklı 61-85 yaşlarındaki bireylerin kakao
flavanolü tüketimini ve etkilerini test etti. American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan çalışmaların bulgularışu yöndeydi: Katılımcılar her gün özel bir kakao flavanol suyu içiyorlardı. İlk
grubun tükettiği kakao 48 mg, diğer grupta 520 mg ve üçüncü grupta yüksek
miktar 993 mg dır. Sekiz hafta sonra, her gün orta ve yüksek miktarda
kakao flavanol tüketen insanlar, dikkat, yürütme ve hafıza bakımından ölçülen
testlerde önemli gelişmeler kaydetti.
2012'de yayınlanan benzer
bir araştırma, günlük kakao flavanol tüketiminin, hafif bilişsel bozukluk
olarak adlandırılan ve düşünme problemleri yaşayan yaşlı erişkinlerde gelişmiş
düşünme becerileri ile ilişkili olduğunu gösterdi. Her iki çalışma da kakao
flavanollerinin azaltılmış kan basıncı ve artmış insülin direnci ile ilişkili
olduğunu buldu.
Flavanlar, çay, kırmızı şarap, yaban mersini, elma, armut, kiraz
ve yer fıstığı gibi pek çok gıdada ve içecekte bulunan bir bileşiktir. Özellikle kakao
ağacı-kakao çekirdeğinin tohumlarında özellikle bol miktarda bulunurlar.
Kakaolu çekirdeklerin fermente edilmesi, kurutulması ve
kavrulması sonucu çikolata yapmak için kullanılan kakao tozu elde edilir. Kakaodaki flavanollar uzun yıllar
araştırılmıştır. Kan basıncını düşürmeye, beyin ve kalpteki kan akışını
artırmaya, kan pıhtılarını önlemeye ve hücre hasarıyla mücadeleye yardımcı
oldukları gözlemlenmiştir.
Kakao flavanolleri düşünme becerilerini nasıl artırabilir? Harvard'da beslenmeye yoğun ilgi gösteren bir
sinirbilimci olan Dr. Miguel Alonso "Laboratuvar ve hayvan
çalışmalarından, flavanollerin beyin hücresi bağlantılarını ve sağkalımını
kolaylaştırdığını aynı zamanda beyin hücrelerini toksinlerden veya olumsuz
etkilerden koruyabileceklerini söylüyor. "
Çikolatadaki flovanollar
Çikolatada kullanılan kakao miktarı üreticiye göre değişir, ve
flavanollar genellikle çikolata üretiminde yok edilir. Koyu çikolata, sütlü
çikolatadan daha çok kakao ve daha fazla flavanol içerir. Koyu çikolatada
bulunan miktar 100 gram çikolatada 100 mg'dan 2,000 mg'a kadar
değişebilir.
"Kakao
flavanollarının kardiyovasküler sağlık üzerindeki faydaları iyi belirlenmiş
durumda ve genel popülasyon için günlük 200 mg kakao flavanol alımı, dengeli
bir diyet bağlamında potansiyel bir hedef olarak ortaya çıkmaya başlıyor"
diyor Dr. Alonso-Alonso .
Çikolatanın kalorisi yüksektir. Diğer gıdaları kısıtlamadan diyetinize eklediğinizde kilo alımına neden olabilir, bu da herhangi bir
sağlık kazancı yaratmayabilir. Her bir porsiyon için en yüksek flavonol
konsantrasyonuna sahip ve daha düşük kalorili olan koyu (bitter) çikolata bulmaya çalışın.
Yorumlar
Yorum Gönder