Kakao : Beyin fonksiyonları için yararlı bir besin mi?






Çikolatadaki bazı bileşikler, kakao flavanolleri olarak adlandırılırlar. Bu flavanoller yakın geçmişte gelişmiş düşünme becerileri ile bağlantılı bulunmuştur. İtalyan araştırmacılar, yaşları boyunca anıları ve düşünme becerileri iyi durumda olan 90 sağlıklı 61-85 yaşlarındaki bireylerin kakao flavanolü tüketimini ve etkilerini test etti. American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan çalışmaların bulgularışu yöndeydi: Katılımcılar her gün  özel bir kakao flavanol suyu içiyorlardı. İlk grubun tükettiği kakao 48 mg, diğer grupta 520 mg ve üçüncü grupta yüksek miktar 993 mg dır. Sekiz hafta sonra, her gün orta ve yüksek miktarda kakao flavanol tüketen insanlar, dikkat, yürütme ve hafıza bakımından ölçülen testlerde önemli gelişmeler kaydetti. 

2012'de yayınlanan benzer bir araştırma, günlük kakao flavanol tüketiminin, hafif bilişsel bozukluk olarak adlandırılan ve düşünme problemleri yaşayan yaşlı erişkinlerde gelişmiş düşünme becerileri ile ilişkili olduğunu gösterdi. Her iki çalışma da kakao flavanollerinin azaltılmış kan basıncı ve artmış insülin direnci ile ilişkili olduğunu buldu.

Flavanlar, çay, kırmızı şarap, yaban mersini, elma, armut, kiraz ve yer fıstığı gibi pek çok gıdada ve içecekte bulunan bir bileşiktir. Özellikle kakao ağacı-kakao çekirdeğinin tohumlarında özellikle bol miktarda bulunurlar. 

Kakaolu çekirdeklerin fermente edilmesi, kurutulması ve kavrulması sonucu çikolata yapmak için kullanılan kakao tozu elde edilir. Kakaodaki flavanollar uzun yıllar araştırılmıştır. Kan basıncını düşürmeye, beyin ve kalpteki kan akışını artırmaya, kan pıhtılarını önlemeye ve hücre hasarıyla mücadeleye yardımcı oldukları gözlemlenmiştir.

Kakao flavanolleri düşünme becerilerini nasıl artırabilir? Harvard'da beslenmeye yoğun ilgi gösteren bir sinirbilimci olan Dr. Miguel Alonso "Laboratuvar ve hayvan çalışmalarından, flavanollerin beyin hücresi bağlantılarını ve sağkalımını kolaylaştırdığını aynı zamanda beyin hücrelerini toksinlerden veya olumsuz etkilerden koruyabileceklerini söylüyor. "

Çikolatadaki flovanollar

Çikolatada kullanılan kakao miktarı üreticiye göre değişir, ve flavanollar genellikle çikolata üretiminde yok edilir. Koyu çikolata, sütlü çikolatadan daha çok kakao ve daha fazla flavanol içerir. Koyu çikolatada bulunan miktar 100 gram çikolatada 100 mg'dan 2,000 mg'a kadar değişebilir.

"Kakao flavanollarının kardiyovasküler sağlık üzerindeki faydaları iyi belirlenmiş durumda ve genel popülasyon için günlük 200 mg kakao flavanol alımı, dengeli bir diyet bağlamında potansiyel bir hedef olarak ortaya çıkmaya başlıyor" diyor Dr. Alonso-Alonso .


Çikolatanın kalorisi yüksektir. Diğer gıdaları kısıtlamadan diyetinize eklediğinizde kilo alımına neden olabilir, bu da herhangi bir sağlık kazancı yaratmayabilir. Her bir porsiyon için en yüksek flavonol konsantrasyonuna sahip ve daha düşük kalorili olan koyu (bitter) çikolata bulmaya çalışın. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar