Diyet Yapmak Neden Kadınları Daha Mutsuz Eder?




Karbonhidratlar beynin serotonin salgılamasını sağlar.Bu işlevi yerine getirecek yeterli karbonhidrat olmadığında, diyet yapanlar serotonin yokluğu çekmekte ve sinirli, endişeli, depresif hissetmektedir. Bir araştırmaya göre triptofan adlı serotonin üretiminde önemli rol oynayan aminoasitten yoksun bırakılan hayvanlar çok daha saldırgan hale geliyor. Diyet yapanlar da buna benzer bir tepki verdiğinde, bunun irade zayıflığından değil biyolojik nedenlerden kaynaklandığını artık görebiliyoruz.
Kadınlar ve sürekli stres yaşayanlar en fazla risk altındaki gruptur. Neden mi? Çünkü beyinlerinde erkeklerden daha az serotonin bulunuyor ve bu serotonini onlardan farklı biçimde işlemden geçirebiliyorlar. Kadınlarda depresyon teşhisi konulma olasılığının erkeklere göre iki kat fazla olduğunu biliyoruz. Bir araştırmada depresyondaki kadınların serotonini hedefleyen antidepresanlara çok daha iyi cevap verdiği bulunmuştur. Bu da düşük serotonin seviyelerinin gerçekten de kadınlar için ciddi bir sorun olduğunu ve sıradan diyetlerin büyük bir kısmını onlar için zorlaştırdığını gösteriyor.
Kadınlar ister kendilerine özgü biyolojik özellikleri nedeniyle, ister sosyal açıdan erkeklerin karşılaşmadığı stres yapıcılara ve olumsuz şartlandırmalara maruz kaldıkları için serotonin eksikliği çekiyor olsunlar sonuç değişmiyor: Çoğu kadın yeni stres kaynaklarının ortaya çıkması veya kısıtlayıcı diyete başlamaları durumunda serotonin stoklarının azalmasıyla beraber çok ciddi bir soruna dönüşebilecek olan serotonin eksikliğinden muzdarip.
Başka bir araştırmada ise üç haftalık düşük kalorili bir diyetin ardından kadınların ve erkeklerin aynı oranda kilo verdikleri bulunmuş, ancak kadınların erkeklere göre çok daha endişeli, mutsuz ve duygusal gelgitlere karşı daha hassas hale geldikleri belirtilmiştir. Çünkü kadınların serotonin üretme ve depolama kapasitesi erkeklerden daha düşük olabileceği için kısıtlayıcı diyetleri yapmak onlar için çok daha zor olmuştur, eğer ki eğer diyetler kadınlar için alternatif serotonin kaynakları sunsaydı hem kilo verecek hem de kendilerini daha iyi hissedeceklerdi.

İşte bunun için özellikle kadınların diyetlerinde serotonin içeriği yüksek besinlerle diyet zenginleştirilmeli, bu sayede diyet yaparken de mutlu kadınlar olmayı başarmalıyız :)

Yorumlar

Popüler Yayınlar