D Vitamini: Güneş Işığı Vitamini




Kemiklerinizi güçlü tutabilmeniz için D vitamini ile birlikte kalsiyuma ihtiyacınız
vardır. D vitamini, kalsiyumun kemiklerinizde depolanmasına yardımcı olur, onları
güçlü tutarak kemik hastalıklarından sizi korur. kalsiyum ve fosforun emilimini
artırmasının yanısıra bu minerallerin kemik ve dişlerde depolanmasını sağlayarak
yapılarının daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar.

D vitamini güneş ışığı vitamini olarak bilinen güneş ışığı veya ultraviyole ışık ile deride sentez edilen tek vitamindir. Yeterli miktarda D vitamini üretimi için haftada iki ila 3 kez ellerinizi ve yüzünüzü 20-30 dakika güneşlendirmelisiniz. Ev içinde kalıyorsanız özellikle D vitamini ile zenginleştirilmiş süt içmiyorsanız. vücunuza yeterince D vitamini alamazsınız. eğer kişiler eve bağımlı veya koyu tenli veya güneş ışınlarına sınırlı maruz kalan kuzey ikliminde yaşıyorsa, bu durum sıklıkla yaşanmaktadır. Yaşlanma ile birlikte vücut, güneş ışınlarından eskisi gibi kolayca D vitamini sentezi yapamaz.  Yeterli miktarda almazsanız yaşınız ilerledikçe kemik dokunuzda büyük kayıplar(osteoporoz) olabilir ve kemiklerinizdeki yumuşama(osteomalasia) artabilir.
Elli yaşından sonra kalsiyum gibi D vitamini gereksinmesi de artar. Gerçekte gereksinme, günlük 400 IU veya 10 mcg dır. Yetmiş yaşından sonra erkek ve kadında yeterli alım günlük 600 IU olarak önerilmektedir.

Peynir, yumurta, somon balığı ve sardalye gibi bazı balıklar ve zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar az miktarda D vitamini içerir. D vitamini sütlere ve bazı kahvaltılık gevreklere ayrıca eklenmektedir. Ancak yeterli düzeyde olmadığından bazı bireylerde D vitamini suplemanına gerek duyulmaktadır. Bunun için doktor ve diyetisyeninize başvurun. Yüksek dozda D vitamini suplemanı zararlı olabilir. Böbrek hasarı, kemik veya kas güçsüzlüğü ve aşırı kanama çok fazla alım ile ilişkilidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar