Sizin İçin En Uygun Süt Alternatifi Hangisi?




Inek sütüne alternatif olarak soya seçeneklerini, fındık-badem sütünü ve keçi sütünü tercih edebilirsiniz. Sıcak içecekler, kahvaltılık gevrekler ve tatlılarda kullanmak üzere bu yeni alternatiflere ilgi her geçen gün artmakta.

Bu alternative arayışının basilica sebebi inek sütünün neden olduğu şişkinlik, ishal gibi nedenler. Sindirim güçlüğüne neden olan süt şekerini (laktoz) sindirmemize yarayan laktaz enziminin seviyelerinin düşük olması, inek sütü protein intoleransı olan bireylerde alerjik cevaplar görülebilir.

Süt alerjisi çocuklarda en sık rastlanan alerjilerden biridir, sindirim ve cilt sorunları belirtileri görülebilir.

Yağsız, yarım yağlı ve tam yağlı

Son araştırmalar yağsız sütün mutlaka en doğru seçenek olmayabileceğini göstermektedir. Yağ ve kalorisi düşük, tam yağlı süte kıyasla daha fazla kalsiyum içerdiği doğrudur fakat, bazı uzmanlar süt ürünlerindeki doymuş yağın kalp sağlığı açısından bir sorun yaratmayacağını düşünmektedir. Aynı zamanda yağda eriyen A ve E vitaminlerinde de eksiklik olabileceği görüşündedirler.

Fakat bu süt grubundan eksik alınan yağda eriyen vitamin grubunu bir miktar yağ eklenmiş salatalardanda kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

Bebekler için en iyisi

Ilk 6 ay mutlaka anne sütü alması gereken bebekler 1 yaşını doldurduklarında inek sütü almaya başlayabilirler. 2 yaşından sonra yarım yağlı süt, yağsız süt ise ancak 5 yaşını tamamladıktan sonra almalıdırlar.

Sizin için en doğru seçim

Süt ürünlerini tercih edin veya etmeyin, mutlaka diyetinize somon ve sardalya balığı, yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve susam gibi süt ürünü olmayan kalsiyum kaynaklarınıda ekleyin.

1.    Inek sütü
Proteinden zengin ve kalsiyum kaynağı olan doğal bir üründür.  Eğer organik ürüne ulaşabilirseniz, daha az antibiyotik ve pestisite maruz kalırsınız, daha sağlıklı ve yüksek seviyelerde omega-3 yağ asitleri alırsınız. Kahvaltılık gevrek, yulaf ve sıcak içecekler için harika bir seçenektir. Hafiftir ve kremamsı aroması vardır. Soslar ve sufleler için idealdir.

.    laktozsuz süt
laktozu ayrıştırmak için süzme işleminden geçirilir ve aynı zamanda laktaz enzimi ilave edilmiş inek sütüdür. Tıpkı süt gibi aynı besin maddelerini içerir.
Laktoz intoleransı olanlar için uygundur. Lezzeti tıpkı inek sütü gibidir. Inek sütünün kullanılabileceği her yerde kullanılır.

.    keçi sütü
inek sütüne benzer bir besin değerine sahiptir. Daha az yağ partikülleri ve laktoz içerdiği için laktoz intoleransı olanlar için inek sütünden daha yararlı bir seçenektir. Hafif tatlıdır, güçlü ve kendine özgü aroması kahve ve sıcak çikolataya çok yakışacaktır.

.    soya sütü
soya sütünün protein içeriği inek sütüyle benzerlik gösterirken, yağ içeriği daha düşüktür. Günde 25 gr soya protein veya 3-4 bardak soya sütü kolesterol seviyelerini düzenlemede yardımcı olabilir. Aynı zamanda bazı soya sütü ürünleri kalsiyum, Vitamin A ve D ile güçlendirilmişlerdir.

Düşük yağlı süt ürünleri tercih edenler için son derece uygundur, ilave vitamin ve mineral eklenmiş ürünleri seçebilirsiniz. Kahvenize çok yakışacaktır, aynı zamanda pişirmeye de uygundur. Içerken hafif fındık aromasını ve inek sütünden daha yoğun olduğunu farkedeceksiniz.

.    badem sütü
badem ve kaynak suyunun bir harmanu olan bu besin vitamin D, B12 ve kalsiyum gibi vitamin minerallerle güçlendirilmiştir. Veganlar ve hayvansal ürünlerden kaçınan herkes için B12 ile güçlendirilmiş olması harika bir seçenektir. Hafif badem aromalı tadı keyifli içim sağlar, ancak günlük kullanım için şekersiz olmasına dikkat edin. Tariflerinizde inek sütü ile aynı miktarlarda kullanabilirsiniz.

.    hindistancevizi sütü
hindistan cevizinin ezilmesi ile içine kalsiyum ilave edilerek hazırlanmıştır. Diğer bitkisel süt altertaniflerinden daha çok doymuş yağ içerir ve protein içeriği daha düşüktür. Vejeteryanler için harika bir seçenektir, kahvaltılık gevrekler ve kahvelerinize hafif hindistan cevizi aromasını ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda pişirmeye uygundur, tariflerinizde hindistan cevizi rendesi yerine sütünü rahatlıkla kullanabilirsiniz.

.    yulaf sütü
yulaftan elde edildiği için doymuş yağı oldukça düşüktür, vitamin ve kalsiyum takviyelidir. Pudramsı tadı ve kremsi yapısı size cazip gelebilir. Beyaz soslar için ısıtılmaya uygundur.

.    pirinç sütü
düşük proteinli, kalsiyum ile zenginleştirilmiş hafif tatlı bir süttür. Inek sütü veya soya tolere edemeyenler için harika bir seçenektir. Hafif şekerli bir tadı vardır ama renksizdir, içeceklere eklendiğinde sütlü rengi vermez. Yapısı ince olduğundan soslara eklendiğinde ekstra un gerektirebilir

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar