omega-3
Somon, alabalık, uskumru, sardalye ve taze ton balığı gibi
birçok yağlı balık protein, çinko, selenyum, vitamin A ve D ve bazı B grubu vitaminlerini
içerirler. Yağlı olan balık grupları aynı zamanda omega-3 açısından da
zengindir. Omega-3’ün ilk sağlıkla ilişkisi 1970 lerde eskimo çalışmalarında
bulunmuştur. Araştırmacılar somon gibi yüksek yağlı balık tüketiminin kalp
hastalığı, romatoid artrit ve sedef hastalığı gibi riskleri azalttığını tespit
etmişler. Şimdilerde ise Omega-3’ün kan pıhtısı oluşmasını önleyebildiği ve
bununla kanın daha hızlı akışını sağladığı gibi daha fazla ayrıntı bilinmektedir.
Omega-3 aynı zamanda kalp ritmini, kalbe kan taşıyan damarları korur ve
trigliserid seviyelerini düşürür. Araştırmalar aynı zamanda omega-3 tüketiminin
kalp krizi sonrası hayatta kalma şansını artırmada yardımcı olabileceğini
göstermektedir. Omega-3 ‘ün tek yayarı tabiki sadece kalbimizi korumak
değildir.
Protein, omega-3 ve antioksidanların eşsiz kombinasyonları
ile daha genç görünebilirsiniz. Yani somonun bir nevi kırışıklık önleyici
olduğunu söyleyebiliriz.
Somonu en azından haftada bir gün diyetinize eklemeyi
unutmayın!
Yorumlar
Yorum Gönder