Bağırsak Bakterileri: İyi, Kötü ve Çirkin
Bağırsaklarımızdaki bakterilerin metabolizma kontrolü,
bağışıklık fonksiyonu ve belki de bizim düşünce ve ruh halimizi etkilemek gibi
birçok işlevi vardır. Nasıl bu küçük hücreler insan sağlığını kontrol etmek konusunda
bu kadar güçlü olabilir? Bu durum bizim onları nasıl beslediğimizle alakalıdır.
Hastalıklarla mücadele etmek için tabağınızın merkezine
özellikle yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, ve kepekli tahıllar gibi
bitkisel bazlı gıdaları yerleştirin. Et ve diğer yüksek yağ içerikli hayvansal
kaynaklı besinlerden kaçının.
Eğer nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız başarılı bir
mikrobiyom için bu 3 aşamalı planı uygulayın:
1.
daha fazla sebze yiyin
optimal Sağlık ve hastalık riskini azaltmak
için eve koyu yeşil yapraklı sebzelerden
alın. Yeni araştırmalara göre yeşil yapraklı sebzelerden özellikle ıspanak,
kara lahana ve su teresinde bulunan sulfo quinovose adlı şeker sağlıklı
bağırsaklar ve sindirim sistemindeki sağlıklı bakterileri besler. Bu bakteriler
büyüyüp gelişerek zararlı bakterilerilerle savaşırlar. RUSH Üniversitesi'nde
2015’de yapılan bir çalışmaya göre yeşil
yapraklı sebzelerden her gün en az iki porsiyon yemek yaşlı yetişkinlerde
demans riskini azaltmaktadır.
2.
diyetinize kurubaklagilleri ekleyin
kurubaklagil grubu diyet yapanların en iyi arkadaşıdır çünkü
yüksek posa ve düşük kalori içeriği ile size daha iyi hissettirecektir. Ayrıca
baklagillerin bağırsak bakterileri üzerinde inanılmaz bir etkisi vardır.
Içeriğindeki lif ince bağırsakta sindirilmez. Kalın bağırsağa geçtiğinde
yararlı bakteriler onu bekliyor olurlar. Bu bakteriler her türlü faydayı
sağlamak için lif fermente ederler ve kısa zincirli yağ asitlerini serbest
bırakırlar. Bu kısa zincirli yağ asitleri kalsiyum, çinko ve magnezyum gibi
elzem minerallerin emilimine yardımcı olur, tokluk sağlayarak kilo kaybına
fayda sağlar, inflamasyonu azaltır,kolon kanseri riskini azaltır, diyabeti
önler ve hatta astım riskini azaltabilmektedir.
3.
et, yumurta,süt grubu ve yağlı yiyeceklerden
sakının çünki bunlar yüksek kalorilidir ve insulin direnci ile
ilişkilenmişlerdir. Bu durum kronik hastalıklara ve tip 2 diyabet gelişimine
yol açabilir.
Bu mekanizmaların nasıl çalıştığına bir göz atalım:
Hayvansal kaynaklı ürünler sağlığımız için zararlı olan
bakterilerin büyümesini destekleyen toksik kimyasallar içerir. karbonhidratlar
gibi proteinlerde kalın bağırsakta yaşayan bakteriler tarafından fermente
edilir. Protein Fermantasyonu kolon kanseri oluşumunu teşvik eden toksik
metabolitlerin (amonyak, fenolik bileşikler ve aminler) salınmasına neden olur
ve iltihaplı bağırsak hastalığı, ülseratif kolit, şizofreni ve karaciğer
problemleri riskini arttırır. Et, yumurta ve süt ürünleri hayvan proteini
bağırsağında metabolize olur ve kardiyovasküler hastalık ile bağlantılı olan
bir metabolitini (trimetilamin-N-oksit), vücutta serbest bırakmak için emilir.
Yorumlar
Yorum Gönder