Sağlıklı Yağlar & Yağ Olarak Bilmedikleriniz
Sağlıklı yağları tercih
edin
Sağlıklı yağlar bede sağlığınız için gerekli olan
besinlerdir. Çeşitli yağların sağlık üzerinde farklı etkileri vardır, bazı
yağlar sağlığınızı koruyucu faydalar sunar. Aşırıya kaçmamak şartıyla bu
yağlardan yemeklerinizde faydalanın.
Omega-3 yağ asitleri
Omega-3 yağ asitleri daha düşük kolesterol düzeylerine
yardımcı olarak kalp sağlığını destekleyen çoklu doymamış yağ asitlerinin bir
türüdür.
Ne yemeli?
Yağlı balık: haftada en az 2 kez yağlı balık tüketin. Omega-3 yağ
asitleri somon, açık ton balığı (taze ve konserve), sardalye, göl alabalığı ve
uskumruda yüksek miktarlardadır.
Ceviz: E vitamini açısından zengindir ve omega-3’ün mükemmel bir bitki bazlı
kaynağıdır. Pilav, salata ve keklerinize mutlaka ceviz ekleyin. Hatta salata
soslarınızda ceviz yağını deneyin.
Tüm Bitkisel Yağlar: tereyağı veya margarin ile sıvı yağları değiştirin. Soteler
için ideal seçenektir.
Keten tohumu: omega-3’ün bitkisel kaynağını kahvaltı gevreği, yoğurt,
ekmek ve çöreklerinize ekleyin. Ya da kinoa ve salata soslarınızda keten tohumu
yağını kullanın.
Tekli doymamış yağlar
Tekli doymamış yağlar kan kolesterol düzeylerini geliştirerek
kalp hastalığı riskini azaltabilir.
Ne yemeli?
Kuruyemişler: kalp için sağlıklı yağlara ek olarak, kuruyemişler protein
ve lif için iyi bir kaynaktır ve vitamin-mineral çeşitlerini içerir. Sadece
porsiyon kontrolüne dikkat etmeniz gerekir. 10 adet badem ve fındık yaklaşık
100 kaloriye denk gelmektedir.
Bitkisel yağlar: tereyağı gibi doymuş yağ içerenlerin yerine bitkisel kökenli
yağları tercih edin. Salata sosları, sebze, deniz ürünleri, kümes hayvanları ve
et sote için idealdir.
Avokado: Avokadoda sadece yağ tekli doymamış içerirken folat, vitamin E, C ve B6,
potasyum ve lif açısındanda zengindir. Salata, pizza, çorba, sos, yumurta ve
sandviçlerinize avokado eklemeyi deneyin.
Fıstık Ezmesi: fıstık ezmesinin yaklaşık yarısı tekli doymamış yağlardan
oluşur. Tatlılarınızda ve ara öğünlerinizde kullanabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder