Ev Yapımı Tahin
Orta doğu ve akdenizde yaygın olarak tüketilen tahini siz de
evde hazırlayabilirsiniz. Soyulmuş
susamlar kabuklu hallerine göre daha az acı olduklarından, susamları tuzlu suda
birkaç saat bekletmeniz susamları kabuklarından ayıracaktır. Daha sonra susamların
tamamen kuruduğuna emin olarak düşük ateşte bir tavada yanmasını engellemek
için karıştırarak hafifçe kavurun. Kavrulmuş susamları sonra bir mutfak
robotunda susamları ufalana kadar çekin. Daha sonra çok az bir miktarda nötr
aromalı (bitkisel yağ gibi) bir yağ ilave ederek pürüzsüz hale gelene kadar robottan
geçirin ve püre haline getirin. Ticari çeşitleri ile aynı kıvamı tutturmanız
zor da olsa evyapımı tahinin tadına bayılacaksınız.
1 yemek kaşığında 89 kalori olan tahin içerisinde 2.6 gram protein,
3.2 gram karbonhidrat ve 3 gramı kalbe dost çoklu doymamış yağlardan oluşan
toplam 8 gram yağ içerir. Sağlıklı yağ ve vejeteryan bir protein olmasının yanı
sıra tahin kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum gibi mineraalleri içerir.
Ayrıca vitamin B1(tiamin)’in günlük değerinin %12’sini karşılar.
1 yemek kaşığı kalorisi 2 tatlı kaşığı sıvı yağa denk
olduğundan gün içinde 1 yemek kaşığından fazla tüketmemeye özen gösterin J
Yorumlar
Yorum Gönder