diyet yapan kadınların ihtiyaç duyacağı vitamin-mineraller
Yetişkin kadınlar için kilo yönetimi enerji dengesi ile
ilişkilidir. Yani kilo kaybı dengeli beslenme ve daha fazla hareket etmek
demektir. Kilo vermeye çalışırken birçok kadın ne yazıkki pek çok gıdayı
sınırlama eğilimindedirler. Vücudunuzun kilo kaybederken gerekli besin
öğlerinide almasının birkaç lezzetli yolu vardır.
Karbonhidratlar
Düşük karbonhidrat diyetlerindeki en büyük sorun vücudun
tercih edilen ilk enerji kaynağını yok etmektir. Eğer karbonhidratı
kısıtlayarak kaloriyi azaltmak istiyorsanız şeker ilaveli meşrubat ve diğer
gıdaların alımını alzaltın. Enerji seviyesini ve uzun vadelisağlığı en üst
düzeye çıkarmak için, besin açısından zengin karbomhidratlar seçin. Gün içinde
6-7 porsiyon tüketmeniz gereken karbonhidrat grubunun en az yarısının tam ve
güçlendirilmiş tahıllardan olmasına dikkat edin. Bunun yanında hergün 2 porsiyon meyve ve 2.5 porsiyon sebze
yiyin.
Proteinler
Kadınlar bazende yağ alımını önlemek için proteinli gıdaların
alımını keserler. Ancak kilo kaybının bir yolu da her öğüne yağsız protein
gruplarından eklemektir. Günde 6 porsiyon az yağlı süt ürünleri, yumurta,
yağsız et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve kurubaklagil gurubundan
faydalanın. Protein özellikle sabah faydalıdır. Kahvaltınıza bu gruptan protein
kaynağı ekleyin öğlene kadar tokluk hissiyle kalacaksınız.
Demir
Düşük demir alımı, kadınlar ve öocuklar için en yaygın besin
eksikliği olan demir eksikliği anemisine yol açabilir. Anemi ve yorgunluğu
önlemek için günde en az 15 mg demir alın. Bu miktara ulaşmak için yağsız
kırmızı et ve demirle güçlendirilmiş tahıllar mükemmel kaynaklardır. Diğer iyi
kaynaklar ise tavuk, balık, kurubaklagil ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
Kalsiyum
Kalsiyum güçlü kemikler ve dişler oluşturmaktan çok daha
fazlasını yapar. Yeterli kalsiyum alan bir kişi güçlü kaslarla kalbi korurken,
yüksek tansiyonu ve kolon kanserinide önler. Bu nedenle kalsiyum kaynağı olan
düşük yağlı süt, yogurt ve peynirin yanında soya peyniri, yeşil yapraklı
sebzelerde tüketebilirsiniz. Eğer 50 yaş üzerinde ve 18 yaşın altındaysanız
daha fazla kalsiyum kaynağı besinlerden faydalanmalısınız.
Folik asit
Doğurganlık çağındaki her kadının günlük 400 mcg folik asite
ihtiyacı vardır. Gebelikte nöral tüp defekti denilen bir yenidoğan hastalığının
oluşumunu engeller. Aynı zamanda hastalıklarla savaşan beyaz kan hücreleri
üreterek bağışıklığı artırır. Kaynak olarak zenginleştirilmiş tahıl ürünleri,
tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, portakal, çilek, fındık ve
kurubaklagillerden faydalanın.
Yorumlar
Yorum Gönder