Sağlıklı Market Alışverişi İçin 3 Adım!





1. Plan yapın: İhtiyacınız olan şeyleri tam olarak yazarak haftalık alışveriş saatlerinizi verimli kullanın. 


Kendinizi amaçsızca raf aralarında gezerken bulduysanız eyvah! yememeniz gereken birçok şeyi sepetinize atacaksınız demektir. Markette kasanın yanındaki tuzaklara dikkat edin. Orda olduklarını görmeseydiniz belkide aklınıza bile gelmeyecekti. Bu yüzden göz göze gelmeden uzaklaşmaya çalışın J


2. Besin etiketlerini okuyun:  Gıda pazarlama ekipleri bir süre önce biz tüketicilerin sağlıklı beslenme isteğini fark etti ve artık etiketlerin üzerineki yazılar besinlerin "düşük yağ", "düşük şeker", "tamamen doğal" olduğunu iddia ediyor. Ancak sağlıklı şeyler tükettiğinizden gerçekten emin olmak için daha derin araştırmalısınız ve her paketin arkasındaki beslenme etiketini incelemelisiniz.

İlk adım: Porsiyon miktarını öğrenin.

Yoğurt paketinin üzerinde yazan etiketin paketin tamamı için mi yoksa bir kase için mi yazıldığına dikkat edin. 

Gıda şirketleri, belirli porsiyon boyutlarında 0.5 gramdan daha az miktarda bulunan bileşenleri bildirmek zorunda kalmazlar; bu da tüketiciyi şaşırtabilir ve onları gıdanın sağlıklı olduğuna ikna edebilir.

Örneğin, bir ürün trans yağ gibi sağlıksız içerik maddeleri içeriyorsa porsiyon başına düşen trans yağın miktarı 0.5 gramdan düşük olduğunda "0 gram trans yağ" olarak rapor edebilmek için porsiyon miktarını azaltabilir. Sakıncalı olan kısım ise çoğumuzun bu belistilen küçük porsiyondan daha fazlasını yiyebileceğidir.


Trans yağlar veya doymamış yağ asitleri içeren yiyeceklerden uzak durun.

İşlenmiş ve paketli gıdalarda bolca bulunan bu yağlar kalp krizine sebep olabilecek artmış kardiyovasküler hastalık riskiyle bağlantılıdır. Doymuş yağ içeren gıdalar günlük beslenmemizde en az miktarlarda tüketilmesi gereken besinlerdir. 


Şekerlere ve yağlara kıyasla yeterli miktarda protein aldığınızdan emin olun.

Kural olarak, ekmek veya tahıl içeren besinlerin etiketinde yazan protein ve lif miktarı toplamının, şeker miktarından daha fazla olması durumunda ürünü satın alabilirsiniz. Son olarak, yüksek fruktozlu mısır şurubu, ilave şeker içeren gıdalardan da uzak durmalısınız. 

3. Alışverişe meyve-sebze reyonundan başlayın.



Meyve –sebze reyonundan başlayın ve zamanınızın çoğunu bu tarafta geçirmeye özen gösterin. Bu çevrede yeterince zaman geçirdikten sonra önceden hazırladığınız alış veriş listenizle diğer renkli koridorlara ilerleyebilirsiniz :) Yalnızca ihtiyacınız olanları aldıktan sonra hızlı bir şekilde kasaya gidin ve kasa etrafındaki ufak atıştırmalıklarla göz göze gelmemeye çalışın :D 

Yorumlar

Popüler Yayınlar