Uykusuzluk Kilo Aldırıyor!





Yapılan çalışmalar uykusuz kalmanın iştahı açarken, daha yüksek kalorili yiyeceklerin seçilmesine sebep olduğunu gösteriyor.


İştahınızın açılmasının sebebi uykusuz gecelerinizin hormonlarınızı ele geçirmesi olabilir!

Gece uykularınızın 4 saat civarında olması, üstelik bunun birde 6 gece boyunca sürmesi, vücudunuzda kortizol , büyüme hormonu gibi hormonların seviyelerini artırırken, troid uyarıcı hormon olan TSH ‘ da düşüşe neden olur ve böylece stres ve iştah artar.

2 gece üst üste yaşanan uykusuzluk ise; vücuda “doydum, bu kadar yeterli” diyen hormon leptinin seviyesinde %18’lik bir düşüş, “hadi yemek yiyelim” diyen ghrelin hormonunun seviyesinde ise %28 artışa sebep olur. Bu hormonların oranındaki yükselme açlık hissinizin %24,  iştahınızın ise %23 civarında artmasına neden olur.


Uykusuzluk enerji harcamasını etkiliyormu ?

2 gece üst üste ortalama 5 saatlik uyku tokluk seviyelerini aşağıya çekmektedir. Fazla kilolu kişilerde uyku kısıtlanması sonucu açlığın artması, günlük harcanan kaloriyi de düşürmektedir. Bütün bu hormonal değişiklikler enerji alımının artması, enerji harcamasının azalması ve bunun ağırlık kazanımıyla sonuçlanmasına neden olur.


5 Saatten Az Uyuyanların Kolesterol Seviyeleri Daha Yüksek

Gece çalışan ve kronik uykusuzluk çeken bireylerin yağ metabolizması bozukluklarına daha eğilimli olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Gece çalışan bireyler gündüz çalışanlara göre daha yüksek kolesterol düzeyine sahiptir. Uyku yoksunluğunda ve geceleri besin alımında kolesterolün yükselmesi koroner kalp hastalıklarını riskini de artırmaktadır. 


Günlük Kalori Alımını Artırıyor

Gece normal şartlarda uyunması gereken süreçte uyanık  kalmak, yemek yemek için daha çok vakit olması nedeniyle kalori tüketiminin artmasına sebep oluyor. Aynı zamanda az uyuyan bireyler ertesi gün kendini daha yorgun ve uykulu hissettikleri için daha yüksek enerjili besinlere yönleniyorlar ve yorgun hissetmek fiziksel aktiviteyi düşürerek daha düzensiz bir yaşama sevk ediyor.


Besin tercihinizi de etkiliyor 

Kronik uykusuzluk sorunu yaşayan bireyler, yüksek karbonhidrat içerikli yiyecekleri, şekerli ve tuzlu atıştırmalıkları i daha çok (%30 - 45 oranında) tercih ederken,  meyve, sebze ve yüksek proteinli yiyeceklere daha az yöneliyorlar. Tüm bu sonuçlar yeterli uyku süresine sahip olmayan bireylerin, yiyecek bulmak için yüksek motivasyona sahip olduklarını düşündürmektedir J


İnsülin direncine sebep olabilir!

Günlük 6.5 saatten az uyuyan kişilerde, 6 ay ve sonrasında insülin salınımı artmaktadır. Bu durumun sürekliliğinde ise insülin direnci gelişebilir. Yapılan kontrollü insan çalışmaları özellikle 24 saatlik ve 60 saatlik toplam uyku yoksunluğundan sonra insülin direncinin geliştiğini göstermektedir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar