ÇİLEK



Çilek, tohumları dışta olduğu için gerçekte meyve değildir. Meyve başına ortalama 200 tane tohum bulunur ve aslında gül (rosaceae) ailesinin bir üyesidir.

Diğer pek çok meyve gibi, çilek de tarih boyunca zenginlerin yiyeceği olarak adlandırıldı.Hatta yeni evli çiftlerin, bir afrodizyak olduğuna inandıkları çilek, düğün kahvaltısı olarak ekşi krema ile kullanılmaktaydı.

Çilek, C, K vitaminlerinin mükemmel bir kaynağıdır ve iyi bir lif, folik asit, manganez ve potasyum dozu sağlar. Aynı zamanda, çileklerin parlak kırmızı renkte olmasını sağlayan önemli miktarda phytonutrients veflavonoidler içerirler. Sindirim rahatsızlıklarına, diş beyazlatma ve cilt iritasyonlarına yardımcı olmak için tıbbi bağlamda tarih boyunca kullanılmıştır. Lif ve fruktoz içeriği sindirimi yavaşlatarak kan şekeri seviyelerini düzenler ve lifin doyurucu bir etkiye sahip olduğu düşünülür.  Yapraklar çiğ, pişmiş veya çay gibi demlemek üzere kullanılabilir.

1 ) Kalp Sağlığı

Bir Harvard araştırmasında, çileklerde bulunan bir sınıf flavonoid olan antosiyanin düzenli olarak tüketilmesinin, genç ve orta yaşlı kadınlarda kalp krizi riskini yüzde 32 azaltabileceği bulundu.

Çileklerde bulunan flavonoid quercetin, ateroskleroz riskini azalttığı ve hayvan çalışmalarında düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolün neden olduğu hasarlara karşı koruyucu görünen doğal anti-inflamatuar bir ilaçtır.

Çileklerde bulunan yüksek polifenol içeriği, trombosit oluşumunu önleyerek ve anti-inflamatuar mekanizmalar yoluyla kan basıncını düşürerek kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir.

Diğer çalışmalar, çilek yeme işleminin, arterlerini çastarına zarar veren kandaki bir amino asit olan homosistein seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.

2) Kanser

Yukarıda belirtildiği gibi, çilek, serbest radikallere karşı, tumor büyümesini engelleyen ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltan etkili antioksidanlar içerir.

3) Kan Basıncı

Yüksek potasyum içeriğinden dolayı çilek, vücudun sodyumun etkilerini ortadan kaldırmak için yüksek tansiyonlu kişilere önerilir. Düşük bir potasyum alımı, yüksek sodyum alımı olarak yüksek tansiyon geliştirme için aynı derecede büyük bir risk faktörüdür.  Ayrıca, yüksek potasyum alımı, tüm nedenlerden ölenlerin yüzde 20'sinde azalma ile ilişkilidir.

 4) Kabızlık

Çilek, karpuz ve kavun gibi su içeriği ve posası yüksek besinler vücudunuzu nem altına almanıza ve bağırsak hareketlerinizi düzenlemeye yardımcı olur. Kabızlıkları en aza indirgemek için lif çok önemlidir.

 5) Astım

Bazı çalışmalar, bazı besin maddelerinin yüksek bir şekilde alınması ile astım insidansının daha düşük olduğunu, C vitamininin listenin başında olduğunu göstermiştir.

 6) Diyabet

Çilek, şeker hastalığı olan insanlar için mükemmel bir seçim olabilir.
Çilek, glisemik indeksi düşük bir gıdadır ve aşırı lif ve yüksek miktarda bulunur; kan şekeri düzenlenmesine ve aşırı yüksek ve alçak seviyelerden kaçınarak dengeyi korumasına yardımcı olur.

Çilek, diyabetliler için akıllı bir meyve seçimi, çünkü diğer pek çok meyveye gore daha düşük bir glisemik indeksi (40) vardır.

Araştırmacılar, 2011 yılında günde yaklaşık 37 çilek yendiğinde, böbrek hastalığı ve nöropati gibi diyabetik komplikasyonları önemli ölçüde azalttığını keşfettiler.





Yorumlar

Popüler Yayınlar