Diyet, Prostat Kanseri İle Mücadelede Yardımcı Olabilir Mi?





Birçok çalışma, erkeklerin yüksek miktarda et içeren tipik bir "Batı" diyeti uyguladığı ülkelerde prostat kanseri insidansı, bitkisel esaslı diyetlerin baş köşede olduğu ülkelerden daha yüksek olduğunu göstermiştir. 

 Araştırmacılar, bitkisel gıdaların bol, hayvansal gıdaların daha az olduğu bir diyetin, prostat kanseri olan erkeklerde tümör büyümesini kontrol etmesine yardımcı olup olmayacağını görmek için  ulusal bir araştırma başlattı.

Çalışmaya katılanlar günlük dokuz porsiyon meyve ve sebze yemeye çalışacaklardı - Klasik her gün tüketilen üç ila dört porsiyonun çok üzerinde, dokuz porsiyon meyve ve sebze –Bunun yanında iki porsiyon tam tahıllardan ve bir porsiyon kurubaklagillerden tüketilecekti. 

Bu klinik araştırma 50-80 yaş aralığındaki küçük, düşük dereceli tümöre sahip olan erkekleri kapsamaktadır. İki yıllık çalışma sırasında, araştırmacılar, antioksidan ve besleyici seviyelerini değerlendirmek için katılımcılardan kan örnekleri toplayıp, kanserin ilerleyip ilerlemediğini belirlemek için bunları PSA testleri ve prostat biyopsileri ile izlediler ve beslenme şeklinin bu durumu etkilediğine karar verdiler. 

Peki araştırma sonuçlarına göre beslenme şekli nasıl olmalı? 

Yemeğinizi kendiniz planlamak isterseniz, dokuz porsiyon sebze ve meyve ile tam tahıl ve baklagiller içeren örnek bir günlük menu oluşturun.

Kahvaltı
Tam tahıllı kahvaltılık gevrek, 1 kase kadar taze meyve (kırmızı) ve 1-2 yemek kaşığı badem veya ceviz.

Ara öğün
1 elma veya turuncu meyveler, 1/2 fincan havuç veya humusa batırılmış brokoli çiçekleri

Öğle menüsü
Ton balığı (somon veya sardunya da olabilir) ile hazırlanmış tam tahıllı ekmek ile sandviç ve yanına  kurubaklagilli çorbalar.

Öğleden sonra aperitif
Orta boy bir muz, portakal, 1 kase üzüm veya diğer meyveler


Akşam yemeği
Pirinç (tercihen kahverengi), en az 1/2 fincan doğranmış havuç ya da karnabahar ya da ıspanak gibi diğer sebzeler, 60- 85 gram kırmızı et, kümes hayvanı ya da balıkla servis edin.

Veya az miktarda hindi, rendelenmiş havuç içeren makarnaya 1 çorba kaşığı rendelenmiş peynir serpilir.

Yanında en az 2 bardak sebzeden oluşacak  (sarmısak, lahana, turpgiller) ve / veya koyu yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak ve diğer sebzelerinde bulunduğu bir salata.

Akşam ara öğünü
 ½ greyfurt veya diğer turuncu meyveler, ya da humus, fıstık ezmesine batırılmış buğday krakerleri.


Yorumlar

Popüler Yayınlar