ÇİLEK
Çilek, tohumları dışta olduğu için gerçekte meyve değildir. Meyve başına ortalama 200 tane tohum bulunur ve aslında gül (rosaceae) ailesinin bir üyesidir.
Diğer pek çok meyve gibi,
çilek de tarih boyunca zenginlerin yiyeceği olarak adlandırıldı.Hatta yeni evli
çiftlerin, bir afrodizyak olduğuna inandıkları çilek, düğün kahvaltısı olarak ekşi
krema ile kullanılmaktaydı.
Çilek, C, K
vitaminlerinin mükemmel bir kaynağıdır ve iyi bir lif, folik asit, manganez ve potasyum
dozu sağlar. Aynı zamanda, çileklerin parlak kırmızı renkte olmasını sağlayan önemli
miktarda phytonutrients veflavonoidler içerirler. Sindirim rahatsızlıklarına,
diş beyazlatma ve cilt iritasyonlarına yardımcı olmak için tıbbi bağlamda tarih
boyunca kullanılmıştır. Lif ve fruktoz içeriği sindirimi yavaşlatarak kan şekeri
seviyelerini düzenler ve lifin doyurucu bir etkiye sahip olduğu düşünülür. Yapraklar çiğ, pişmiş veya çay gibi demlemek üzere
kullanılabilir.
1 ) Kalp Sağlığı
Bir Harvard
araştırmasında, çileklerde bulunan bir sınıf flavonoid olan antosiyanin düzenli
olarak tüketilmesinin, genç ve orta yaşlı kadınlarda kalp krizi riskini yüzde
32 azaltabileceği bulundu.
Çileklerde bulunan
flavonoid quercetin, ateroskleroz riskini azalttığı ve hayvan çalışmalarında düşük
yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolün neden olduğu hasarlara karşı koruyucu
görünen doğal anti-inflamatuar bir ilaçtır.
Çileklerde bulunan yüksek
polifenol içeriği, trombosit oluşumunu önleyerek ve anti-inflamatuar mekanizmalar
yoluyla kan basıncını düşürerek kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir.
Diğer çalışmalar, çilek yeme
işleminin, arterlerini çastarına zarar veren kandaki bir amino asit olan homosistein
seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.
2) Kanser
Yukarıda belirtildiği gibi,
çilek, serbest radikallere karşı, tumor büyümesini engelleyen ve vücuttaki iltihaplanmayı
azaltan etkili antioksidanlar içerir.
3) Kan Basıncı
Yüksek potasyum içeriğinden
dolayı çilek, vücudun sodyumun etkilerini ortadan kaldırmak için yüksek tansiyonlu
kişilere önerilir. Düşük bir potasyum alımı, yüksek sodyum alımı olarak yüksek tansiyon
geliştirme için aynı derecede büyük bir risk faktörüdür. Ayrıca, yüksek potasyum alımı, tüm nedenlerden
ölenlerin yüzde 20'sinde azalma ile ilişkilidir.
4) Kabızlık
Çilek, karpuz ve kavun gibi su içeriği ve posası yüksek besinler vücudunuzu nem altına almanıza ve bağırsak hareketlerinizi düzenlemeye yardımcı olur. Kabızlıkları en aza indirgemek için lif çok önemlidir.
5) Astım
Bazı çalışmalar, bazı besin
maddelerinin yüksek bir şekilde alınması ile astım insidansının daha düşük olduğunu,
C vitamininin listenin başında olduğunu göstermiştir.
6) Diyabet
Çilek, şeker hastalığı olan
insanlar için mükemmel bir seçim olabilir.
Çilek, glisemik indeksi düşük
bir gıdadır ve aşırı lif ve yüksek miktarda bulunur; kan şekeri düzenlenmesine ve
aşırı yüksek ve alçak seviyelerden kaçınarak dengeyi korumasına yardımcı olur.
Çilek, diyabetliler için
akıllı bir meyve seçimi, çünkü diğer pek çok meyveye gore daha düşük bir glisemik
indeksi (40) vardır.
Araştırmacılar, 2011
yılında günde yaklaşık 37 çilek yendiğinde, böbrek hastalığı ve nöropati gibi diyabetik
komplikasyonları önemli ölçüde azalttığını keşfettiler.
Yorumlar
Yorum Gönder