Bayramda Nasıl Beslenmeliyiz?
Ramazanda 2-3 öğüne düşen beslenme düzenimizi ramazan sonrasında bayramdan itibaren yeniden yeniden 5-6 öğüne çıkarmanız gerekecektir. Kahvaltıda yumurta, peynir, bol yeşillik ve tam tahıllarla yapacağımız bir kahvaltı bizi gün boyu tok tutacak ve gün içinde açlık krizleri yaşamamızı önleyecektir.
İki öğün arasında yapacağınız ara öğünler süt, ayran, kefir, meyveli yoğurt, meyve-kuruyemiş gibi protein içeren besinlerden oluşmalı. Bu sayede uzun süre aç kalmayarak kan şekerinizdeki ani düşüşler ve buna bağlı kontrolsüz yeme ataklarınız olmayacaktır.
Bayramın vazgeçilmezleri arasında olan börek ve tatlıları tüketirken ölçüye dikkat edilmelidir. Tatlı tercihlerimiz özellikle sütlü ve meyveli tatlılardan yana olmalıdır.Hem öğle hem akşam öğününde tatlı tüketmek yerine yemekten bir kaç sonra bir ara öğünümüzde tatlıyı tercih etmek en doğru tercih olacaktır hiç şüphesiz. Özellikle kan şekerindeki dalgalanmaları önlemek adına baklava gibi hamurlu tatlıları tüketirken yanında mutlaka bir protein kaynağı süt, ayran, yoğurt vb. olmalıdır.
Ana öğünlerde yağlı ve baharatlı hamur işlerindense protein ağırlıklı, yağsız ızgara et, tavuk, balık, kurubaklagiller tercih edilmeli. Sebze ve meyve tüketimi ihmal edilmemeli tam tahıllar ve sebze-meyve alımı ile yüksek posa alımına da özen gösterilmelidir.
Bayramda su tüketimini de yeniden günde 2.5-3 litreye çıkrmalısınız. Eğer kilo kaybetmek istiyorsanız bu sıcak havalarda mutlaka su tüketiminizi artırmalısınız.
Yorumlar
Yorum Gönder