Sizin İçin En Uygun Süt Alternatifi Hangisi?
Inek sütüne alternatif olarak soya seçeneklerini,
fındık-badem sütünü ve keçi sütünü tercih edebilirsiniz. Sıcak içecekler,
kahvaltılık gevrekler ve tatlılarda kullanmak üzere bu yeni alternatiflere ilgi
her geçen gün artmakta.
Bu alternative arayışının basilica sebebi inek sütünün neden
olduğu şişkinlik, ishal gibi nedenler. Sindirim güçlüğüne neden olan süt
şekerini (laktoz) sindirmemize yarayan laktaz enziminin seviyelerinin düşük
olması, inek sütü protein intoleransı olan bireylerde alerjik cevaplar
görülebilir.
Süt alerjisi çocuklarda en sık rastlanan alerjilerden
biridir, sindirim ve cilt sorunları belirtileri görülebilir.
Yağsız, yarım yağlı
ve tam yağlı
Son araştırmalar yağsız sütün mutlaka en doğru seçenek
olmayabileceğini göstermektedir. Yağ ve kalorisi düşük, tam yağlı süte kıyasla
daha fazla kalsiyum içerdiği doğrudur fakat, bazı uzmanlar süt ürünlerindeki
doymuş yağın kalp sağlığı açısından bir sorun yaratmayacağını düşünmektedir.
Aynı zamanda yağda eriyen A ve E vitaminlerinde de eksiklik olabileceği
görüşündedirler.
Fakat bu süt grubundan eksik alınan yağda eriyen vitamin
grubunu bir miktar yağ eklenmiş salatalardanda kolaylıkla sağlayabilirsiniz.
Bebekler için en
iyisi
Ilk 6 ay mutlaka anne sütü alması gereken bebekler 1 yaşını
doldurduklarında inek sütü almaya başlayabilirler. 2 yaşından sonra yarım yağlı
süt, yağsız süt ise ancak 5 yaşını tamamladıktan sonra almalıdırlar.
Sizin için en doğru
seçim
Süt ürünlerini tercih edin veya etmeyin, mutlaka diyetinize
somon ve sardalya balığı, yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve susam gibi süt
ürünü olmayan kalsiyum kaynaklarınıda ekleyin.
1.
Inek
sütü
Proteinden zengin ve kalsiyum kaynağı olan doğal bir
üründür. Eğer organik ürüne
ulaşabilirseniz, daha az antibiyotik ve pestisite maruz kalırsınız, daha
sağlıklı ve yüksek seviyelerde omega-3 yağ asitleri alırsınız. Kahvaltılık
gevrek, yulaf ve sıcak içecekler için harika bir seçenektir. Hafiftir ve kremamsı
aroması vardır. Soslar ve sufleler için idealdir.
.
laktozsuz
süt
laktozu ayrıştırmak için süzme işleminden geçirilir ve aynı
zamanda laktaz enzimi ilave edilmiş inek sütüdür. Tıpkı süt gibi aynı besin
maddelerini içerir.
Laktoz intoleransı olanlar için uygundur. Lezzeti tıpkı inek
sütü gibidir. Inek sütünün kullanılabileceği her yerde kullanılır.
.
keçi
sütü
inek sütüne benzer bir besin değerine sahiptir. Daha az yağ
partikülleri ve laktoz içerdiği için laktoz intoleransı olanlar için inek
sütünden daha yararlı bir seçenektir. Hafif tatlıdır, güçlü ve kendine özgü
aroması kahve ve sıcak çikolataya çok yakışacaktır.
.
soya
sütü
soya sütünün protein içeriği inek sütüyle benzerlik
gösterirken, yağ içeriği daha düşüktür. Günde 25 gr soya protein veya 3-4
bardak soya sütü kolesterol seviyelerini düzenlemede yardımcı olabilir. Aynı
zamanda bazı soya sütü ürünleri kalsiyum, Vitamin A ve D ile
güçlendirilmişlerdir.
Düşük yağlı süt ürünleri tercih edenler için son derece
uygundur, ilave vitamin ve mineral eklenmiş ürünleri seçebilirsiniz. Kahvenize
çok yakışacaktır, aynı zamanda pişirmeye de uygundur. Içerken hafif fındık
aromasını ve inek sütünden daha yoğun olduğunu farkedeceksiniz.
.
badem
sütü
badem ve kaynak suyunun bir harmanu olan bu besin vitamin D,
B12 ve kalsiyum gibi vitamin minerallerle güçlendirilmiştir. Veganlar ve
hayvansal ürünlerden kaçınan herkes için B12 ile güçlendirilmiş olması harika
bir seçenektir. Hafif badem aromalı tadı keyifli içim sağlar, ancak günlük
kullanım için şekersiz olmasına dikkat edin. Tariflerinizde inek sütü ile aynı
miktarlarda kullanabilirsiniz.
.
hindistancevizi
sütü
hindistan cevizinin ezilmesi ile içine kalsiyum ilave
edilerek hazırlanmıştır. Diğer bitkisel süt altertaniflerinden daha çok doymuş
yağ içerir ve protein içeriği daha düşüktür. Vejeteryanler için harika bir
seçenektir, kahvaltılık gevrekler ve kahvelerinize hafif hindistan cevizi
aromasını ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda pişirmeye uygundur, tariflerinizde
hindistan cevizi rendesi yerine sütünü rahatlıkla kullanabilirsiniz.
.
yulaf
sütü
yulaftan elde edildiği için doymuş yağı oldukça düşüktür,
vitamin ve kalsiyum takviyelidir. Pudramsı tadı ve kremsi yapısı size cazip
gelebilir. Beyaz soslar için ısıtılmaya uygundur.
.
pirinç
sütü
düşük proteinli, kalsiyum ile zenginleştirilmiş hafif tatlı
bir süttür. Inek sütü veya soya tolere edemeyenler için harika bir seçenektir.
Hafif şekerli bir tadı vardır ama renksizdir, içeceklere eklendiğinde sütlü
rengi vermez. Yapısı ince olduğundan soslara eklendiğinde ekstra un
gerektirebilir
Yorumlar
Yorum Gönder