Şeker Hakkındaki Gerçekleri Ne Kadar Biliyoruz?
Şeker Erken
Yaşlanmaya Neden Olur Mu?
Erken yaşlanmanın nedeni olarak görülen glikasyon, en temel tabiri ile,
kanda taşınan şeker ile ciltteki lifler arasında oluşan bir reaksiyondur. Bu reaksiyon
sonucunda oluşan maddeler ise derinin buruşmasına ve hücre yapısının
sertleşmesine neden olur. Hatta dikkat edilmez veya önlem alınmazsa, koroner
kalp hastalığına neden olan damar sertleşmesi gibi hastalıklar da aynı
reaksiyon sonucunda meydana gelebilir.
Cildini Kurtarmak İçin
Çok Mu Geç Kaldın?
Unutma; yaşam tarzı değişikliği için hiçbir zaman geç değildir! Yaşın ne
olursa olsun, sağlıklı alışkanlıkları benimseyerek bu süreci yavaşlatabilirsin.
Aşırı Şeker
Tüketimine Karşı Şiddetle Tüketilmesi Gereken Gıdalar!
Meyve ve sebzelerden aldığımız antioksidanlar, daha hızlı yaşlanmamızı
sağlayan, kanser ve kalp hastalıklarına neden olan serbest radikallerin
hasarından bizi korur.
Meyve ve sebzelerin herbir farklı renginde, farklı antioksidanlar bulunur.
Örneğin, havuçta beta-karoten ve domateste likopen gibi…
Antioksidanların etkisinden daha fazla yararlanabilmek için, çeşitli meyve
ve sebzelerin birlikte tüketilmesini tavsiye ediyorum!
Rafine Şeker Yerine
Doğal Şeker Kullanımına Özen Göster!
Doğal şeker içerikli besinler, sindirimi yavaşlatarak kan şekerinin daha
yavaş ve sağlıklı bir şekilde dengelenmesini sağlar. Uzun süren ve kişinin
şeker dengesini sağlıklı bir seviyede tutan doğal şekerler, elma, çilek, muz
vb. meyveler içerisinde doğal bir halde bulunur.
Rafine şekerler ise, sindirimi hızlandırıp, kana çabuk karışarak kişinin
yeniden ve sürekli acıkmasını sağlar. Kısa süreli bir şeker dengesi sağlayan
rafine şekerler, kesinlikle kullanılmamalı, kullanılsa dahi dozu
arttırılmamalıdır.
Bağışıklık Sistemi
ve Şeker
Rafine şeker tüketimi, hiçbir besin değeri olmaması nedeniyle, sadece boş
bir kalori kaynağıdır. Aynı zamanda, tip 2 diyabet gelişim riskini artırır.
Fazla miktarda rafine şeker tüketimi, vücutta inflamasyon oluşumunu
tetikleyerek, kalp hastalığı ve kanser riskini arttırabilir.
Kan şekeri seviyeleri düştüğünde, stres hormonlarının salınımı arttığı için
daha endişeli ve gergin hissetmek olasıdır. Bu durum da bağışıklık sistemi,
tiroid fonksiyonları, enerji seviyelerini ve sindirimi etkileyebilir. Çok fazla
şeker tüketimi sonucu bu hormonların artışı ve dolayısı ile mide alanı
çevresinde yağ birikimine neden olabilir.
Peki, Stevia, Ksilitol
Gibi Şeker Benzeri Maddelere Dair Ne Biliyoruz?
Fruktoz, insülin seviyelerinde ani bir artışla karaciğer üzerinde büyük bir
etki eğilimindedir ve yüksek kolesterol gibi farklı sağlık sorunlarına da neden
olabilir. Yapay tatlandırıcılar olarak
geçen stevia ve ksilitol, genellikle kaloriyi kısıtlamak için kullanılır ve ani
bir insülin artışına neden olmaz.
Ancak araştırmalar, bu kalori kısıtlayıcıların iştah artışına sebep
olduğunu ve kilo alımına neden olabileceğini göstermiştir.
Bunun nedeni bedenimizin şekerli tadı aldığında ardında bir kalori kaynağı
aramasıdır. Enerji ihtiyacına cevap verecek bir kaynak bulunamadığında vücut
daha fazla yemek arayabilir.
Bu yüzden de tatlandırıcıların miktarlarına dikkat etmek çok önemlidir.
Yorumlar
Yorum Gönder