Kalp Hastalıklardan Korunmak İçin Daha Çok Zeytinyağı Tüketilmeli Midir?




Zeytinyağının fazla tüketimi, diyetin toplam yağ miktarının artışı ile sonuçlanıyorsa cevap; hayırdır. Düşük yağlı özellikle doymuş yağ içeriği düşük bir diyet, kalp sağlığı için hala önerilmektedir. Zeytinyağı yemek pişirme veya salatalara bir çeşni vermek veya diyette tereyağı, margarin yerine sağlıklı bir yağ katkısı sağlamak için kullanılmaktadır.


Kan yağları seviyelerini olumlu yönde etkilemesinin yanı sıra (yapılan çalışmalarda trigliserid, total kolesterol ve LDL kolesterol düzeylerini azalttığı saptanmış) kan basıncını düşürdüğü ve insüline karşı suyarlılığı arıtrdığı bilinmektedir. Son yıllarda zeytinyağının popülaritesini artıran pek çok neden ortaya atılmıştır. Bunlardan ilki; tekli doymamış yağ asidi içermesi ve bunun da kan kolesterol düzeyini düşürmeye yardımcı olmasıdır. İkincisi; antioksidan ögeleri içermesi ve bu ögelerin kalp hastalıklarını önleyici olması, üçüncüsü; Akdeniz ülkeleri gibi zeytinyağının çok tüketildiği ülkelerde kalp hastalıklarının daha az görülmesidir.


Bu olumlu etkilerinin yanı sıra unutulmaması gereken önemli bir nokta da kalp hastalıklarının oluşumunda tek faktörün yağ tüketimi olmamasıdır. Yaşam biçimi ve beslenme alışkanlıkları da kalp hastalıkları oluşumuna neden olan risk etmenlerindendir. Kalp hastalıklarından korunmak için zeytinyağı tüketmek olumlu bir yaklaşımdır. Diyetle daha çok zeytinyağı tüketmek istenirse en iyi yol; tüketilen yağın 2/3 'sinin zeytinyağı 1/3' inin diğer bitkisel yağlardan seçilmesidir. Zeytinyağı önerilenden fazla tüketildiği zaman, ağırlık artışına neden olmaktadır.  Enerjisi fazla olmasına karşın, karbonhidratlar gibi hemen kullanılabilen enerji kaynağı değildir. Bu nedenle karbonhidrattan zengin besinler diyette her zaman yağdan daha fazla olmalıdır.



Yorumlar

Popüler Yayınlar