Yeterince Vitamin B12 Alıyor Musunuz?



B12 vitamini nasıl çalışır?

B12 vitamini, hayvansal ürünler içerisinde doğal olarak bulunan suda çözünen bir vitamindir. Bazı kuvvetlendirilmiş gıdalar, diyet takviyeleri ve ilaçlar, B12 vitaminin sentetik bir versiyonunu içerir. Et, balık, yumurta veya süt ürünlerinde, B12 vitamini midedeki  hidroklorik asit ve enzimler yardımıyla proteinlerden serbest bırakılır. Sentetik B12 vitamini zaten bu serbest olan (serbest) formdadır.  B12 vitamini serbest bağırsak faktörü - mide hücreleri tarafından salgılanan bir madde ile birleştirilir - bu da ince bağırsaktan emilmesini sağlar.

Kimler daha fazla B12 ye ihtiyaç duyar ?

Çoğu kadın diyetlerinde önerilen günlük miktarı alır - Yetişkinler için 2.4 mikrogram (mcg)
Hamile kadınlar için 2.6 mcg ve emziren kadınlar için 2.8 mcg -  Bununla birlikte, aşağıdakilerden herhangi biri geçerli olduğunda vitamin B12 eksikliği riski yüksektir:

50 yaşında ve üzerindeyseniz;

Yaşla birlikte, mide hücreleriniz daha az etkili olur ve daha az hidroklorik asit salgılar, bu da daha az B12 emilimi demektir.

Sindirim fonksiyonlarınız değiştiyse;

Çölyak hastalığı veya Crohn hastalığı gibi gastrointestinal bozuklukları olan veya mide küçültme  ameliyatı geçirmiş insanlar çok az miktarda hidroklorik asit veya intrinsek faktör salgılayabilir.

Sıkı bir vejeteryanseniz; 

Tüm hayvansal ürünlerin tüketimini bıraktıysanız, kurubaklagil veya besleyici mayalar kullanmayı veya vitamin B12 takviyesi almayı düşünmelisiniz.  Emzirmeyi planlayan hamile vejetaryen kadınların  hem kendileri hem de bebekleri için yeterli miktarda B12 vitamini almaları özellikle önemlidir. B12 vitamini almayan bebekler eksiklik sebebiyle kalıcı nörolojik hasar geliştirebilir.


Pernisiyöz anemi ;

Bu durum midenin intrensek faktör üretme yeteneğini etkiler, bu nedenle sindirim sisteminiz yoluyla B12 vitamini yeterli emilmez.

B12 eksikliği belirtileri;

-Yorgunluk, halsizlik, kabızlık, iştahsızlık ve kilo kaybı -  Küçük hastalıkları veya kronik durumları yansıttığı için vitamin B12 eksikliği tanısı konulmayabiliyor. El ve ayaklarda hissizlik ve karıncalanma gibi B12 eksikliğinin diğer semptomları, şeker hastalığı ve spinal stenoz hastalarında da görülür.  Bu belirtilerin bir kısmına sahipseniz - özellikle kırmızı kan hücre sayınız düşükse - B12 vitamini kontrolü için doktorunuza başvurmalısınız. 

B12 eksikliğini önleme;

Vitamin B12 eksikliği riski altındaysanız, aşağıdakiler bir miktar koruma sağlayabilir:

Tamamlayıcılar.
B12 takviyelerinde en düşük doz bile, önerilen diyet karşılığı çok katlıdır. 1000 mcg'a kadar olan dozlar, gereksiz olsa da muhtemelen zararlı değildir.

Güçlendirilmiş gıdalar.
Birçok kahvaltılık hububat, soya ürünleri ve mayalar B12 ile güçlendirilmiştir.

Güçlendirilmiş diş macunu.
Sante diş macunu, ağzı kaplayan mukoza zarından kan dolaşımına B12 vitamini sağlar.

Enjeksiyonlar.

Kilo verme ameliyatı geçirmişseniz veya kötü nemli anemi, çölyak hastalığı veya Crohn hastalığınız varsa, B12 enjeksiyonları önerilebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar