Kahveye Olan Aşkınız Sürmeli Mi? Vaz Mı Geçmeli?





Kahve, daha düşük kan basıncı ve yaş ilerledikçe kilo alımının azalması gibibirçok sağlık faydasıyla ilişkilidir.

Sabah kahvaltıda veya ara öğünlerinizde tamamlayıcı olan kahve, birçok insanın günlük rutinin bir parçasıdır. Bunun yanında yeni çalışmalar kahveyi sağlık yararları ile ilişkilendirmeye devam ediyor, örneğin erken ölüm riskinde de azalma olduğunu gösteriyor.



Sağlık faydaları

Kahve, kahve ağacında yetişen tohumlardan oluşur. Kurutulmuş, kavrulmuş, öğütülmüş kahve çekirdeklerinin üzerine sıcak su döktüğünüzde, lezzetli kahverengi demlemeyi elde edersiniz. Küçük çekirdekler sadece lezzetli değildir; Az miktarda magnezyum, potasyum ve niasin de içerir. Içerdiği kafein sayesinde yorgunluğu azaltabilir, uyanıklığı ve konsantrasyonu artırır. Hepsinden iyisi, hücreleri yenileyecek antioksidan özelliklere sahip olan klorojenik asit ve polifenoller gibi güçlü bileşiklerle yüklüdürler. Rimm ve meslektaşları, bu bileşiklerin kombinasyonunun kan şekeri emilimini geciktirdiğini, kandaki şekeri hücrelere çekmeye yardım edebileceğini, metabolik hızı arttıracağını ve kan damarlarının rahatlamasına yardımcı olacağını belirtiyorlar. Kuşkusuz, kahvenin daha düşük kan basıncıyla ilişkili olduğu, yaşla birlikte metabolizma hızının yavaşlaması, tip 2 diyabet gelişimi, kardiyovasküler hastalıklar veya nörolojik hastalıklara bağlı ölüm riskinide azaltmaktadır.  En çok fayda sağladığı alanların diyabet ve obezite olduğunu bilinmektedir.

Riskler
Günde 1- 5 fincan kahvenin Sağlık faydalarının görüldüğü ve bu 5 fincanın içinde kafeinli veya kafeinsiz olmasının sonuçlarının çok farklı olmadığı gözlemlenmiştir.

Bununla birlikte, kimi bireylerde, günde 300 miligramdan fazla kafein alımı uykusuzluk, sinirlilik, kalp çarpıntısına yol açabilir.  Ayrıca öğleden sonra alınan kafein uykuyu kaçırma eğilimindedir.
"Her akşam kahve içip daha az uyku uyuyorsanız, kendinizi uzun vadede diğer kronik rahatsızlıkların gelişimine hazırlıyorsunuz demektir" diyor Dr. Rimm. Çok fazla kafein kan basıncını artırabilir. Kafeinin olumsuz etkileri tüketmeyi bıraktığınızda da kaybolacaktır. 

Kahvenin diğer risk oluşturan bileşenleri kafestol ve kahveol denilen yağ benzeri dipertenlerdir. Eğer kahve filtresi kullanmıyorsanız bu bileşenleri kahvenizin içine akacaktır. Filtresiz kahve tüketiminizde günde 5 ile 8 bardağı bulduğunda LDL kolesterolünüzü artırabilir.

Kahve için en büyük problem, ona ekleyeceğiniz krem, şeker veya şuruptur. Bunlar diyetinize doymuş yağ, boş kaloriler eklerken kan şekerinizi artırır ve kilo alımını teşvik eder. Son olarak, kahve alışkanlığınızı kontrol altında tutun: Kahve alımınızı güvenli bir seviyede tutmak için günde en fazla beş fincan tükettiğinize emin olun.


Yorumlar

Popüler Yayınlar