Çay Hakkında Bilmedikleriniz



Bir çin efsanesine göre, Camellia sinensis bitkisinin yaprakları İmparator Shen Nung fincanının içine düşüyor ve M.Ö. 2737 yılından bu yana çayın rahatlatıcı, dinlendirici ve yenileyici etkisi dünya çapında birçok kültür tarafından kabul ediliyor.

Araştırmalar senelerdir çay ile kanser, kalp hastalıkları riskinde azalma, diş sağlığının iyileşmesi ve kilo kaybını desteklemede faydası olduğunu savunuyor.

Çay ve kalp sağlığı
Kalp sağlığı ve çay arasındaki ilişkinin güçlü kanıtı, çaydaki antioksidan bileşenlerdir. Hem Siyah hem de yeşil çayda bulunan Flavonoidler, LDL oksidasyonunu veya "kötü" kolesterolü önler, kan pıhtılaşmasını azaltır ve kalpteki kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur. Siyah çay ve kalp sağlığı ilişkisine bakıldığında kalp krizi riskini azalttığı, kan kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve kan basıncını önemli ölçüde azalttığı rapor edilmiştir.

Çay kanseri önler mi?
Çaydaki antioksidan polifenol bileşikler-özellikle kateşinler- kanserin önlenmesinde önemli rol oynarlar. Ancak birçok çalışma sonucu çayın sadece kolorektal kanseri önlemede etkili olabileceği tartışıldı.

Diş sağlığı için
Günde en az bir fincan çay tüketimi ile belirgin diş kaybı oranlarında azalma olduğu tespit edilmiştir. Çayın anti karyojenik etkisinin asıl sebebinin florür içeriği olduğu düşünülmektedir.

Çay ve kilo kaybı
Çayın içindeki epikateşinler, kateşinler, flavoller, polifenoller ve kafein kilo kaybına yardımcı olabilecek bileşenlerdir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar