Sağlıklı Bir Diyette Yer Almaması Gereken Besinler
Sağlıklı bir diyet
tam olarak nedir? Herkesin proteinler, karbonhidratlar ve yağlardan, ayrıca
yeterli vitamin ve minerallerden oluşan bir karışıma ihtiyacı vardır. Fakat çalışmalar, bu kategorideki yiyecek seçeneklerinin bazılarının diğerlerinden daha iyi
olduğunu ortaya koyuyor.
Sağlıklız
seçeneklerin tüketimini azaltın! Canınız dondurma istediğinde bunu küçük
porsiyonlarda tercih edebilirsiniz ancak hergün yapılan bir alışkanlık haline
getirmeyin. Sağlıklı beslenmek, belirli gıdaları tamamen ortadan kaldırmak
anlamına gelmez.
Harvard beslenme
bilim adamları, asgari seviyede tutmanız gereken sağlıksız gıdaların bir
listesini hazırladılar. Araştırmalar, bu gıdaları düzenli olarak yemenin kalp hastalığı,
yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve hatta bazı kanserler gibi hayatı tehdit
eden hastalıklara ev sahipliği yaptığını gösteriyor.
İlave Şeker
İster beyaz şeker
olsun, ister kahverengi, yüksek früktozlu mısır şurubu, mısır şekeri veya bal
olsun hiç farketmez. Şeker grubu her zaman için saf karbonhidratlardır. Fazla
miktarda şeker yediğinizde, vücudunuzu boş kaloriyle doldurmuş olursunuz ve kan
şekerinizin hızlı bir şekilde yükselip bir hız treni gibi tepeden aşağıya düşmesine
neden olur. Aynı zamanda önemli besin maddeleri ve lifli gıda alımınızı da
azaltmış olur.
Araştırmalar,
Amerikada diyete eklenen şekerin ana kaynağı olan alkolsüz içeceklerin kilo
kazanmada önemli bir etkisi olduğunu belirtiyor. Aslında günde tüketeceğiniz 350 ml civarında bir
şekerli içecek yılda yaklaşık 7 kilo kazanmanıza sebep olacaktır.
Hamur işi
Kekler, çörekler,
hamur işleri ve diğer birçok fırınlanmış besinler işlenmiş karbonhidratlar, ,
sağlıksız yağlar ve sıklıkla tuz içindedir.
Basit
karbonhidratlar.
Ekmek, makarna,
patates, pirinç, kurabiye, kek veya krep
gibi yiyeceklerden hoşlanıyorsanız, tam tahıllı olanlarını tercih edin.
Evet bütün bu ürünlerin tam tahıl versiyonlarını yapabilirsiniz. Tam buğdaylı
makarnalar ve ekmekleri hazır olarak marketlerde bulmak kolaydır. Bunun dışında
daha az şeker, sağlıklı yağlar ve tam tahıllar kullanarak kendi ev yapımı
kurabiyelerinizi veya barlarınızı yapabilirsiniz.
İşlenmiş ve yüksek
yağlı etler
Son zamanlarda
yapılan çalışmaların birçoğu pastırma, jambon, sosis ve yüksek yağlı etlerin balık,
derisiz tavuk, fındık, fasülye, soya ve tahıllardan alınan proteinlerden daha
az sağlıklı olduğunu savunmaktadır.
Tuz
Yorumlar
Yorum Gönder