Gebelikte Kaçınılması Gereken Gıdalar
Gebelik sırasında hangi gıdalardan
kaçınman gerektiğinizi biliyor musunuz? Hamilelikte beslenme ile ilgili temel
bilgilerle başlayın. Hamilelik sırasında kaçınılması gereken gıdaları bilmek, siz ve
bebeğiniz için sağlıklı seçenekler oluşturmanıza yardımcı olabilir.
Civa içeriği yüksek deniz ürünlerinden
kaçının.
Deniz ürünleri güzel bir protein kaynağı
olabilir ve birçok balıktaki omega-3 yağ asitleri bebeğinizin beyin ve göz
gelişimini destekleyebilir. Bununla birlikte, bazı balıklar ve kabuklu deniz ürünleri potansiyel olarak tehlikeli cıva seviyeleri içerir. Çok fazla civa bebeğinizin
sinir sistemine zarar verebilir. Büyük ve yaşlı balıkların daha fazla civa
içerme olasılığı daha da yüksektir. Gıda ve
İlaç İdaresi (FDA) ve Çevre Koruma Ajansı (EPA), hamile kadınları aşağıdakileri
önlemleri almaya yönlendirmektedir.
- Kılıçbalığı, köpekbalığı, kral uskumrusu ve Tilefish balık çeşitleri yüksek civa içerdiğinden kaçınılması gerekir.
Hamilelik sırasında bakteriyel gıda
zehirlenmesi riski yüksektir. Nadiren de olsa gıda zehirlenmesi bebeği de
etkileyebilir.
Gıda kaynaklı hastalıklardan korunmak için:
Yemekten önce bütün et ve kümes
hayvanlarını tamamen pişirin. Çiğ yumurta zararlı bakterilerle kontamine
olabilir. Çiğ veya kısmen pişmiş yumurta ile yapılan yiyeceklerden kaçının.
Pastörize edilmemiş gıdalardan kaçının
Yağsız süt, mozzarella peyniri ve süzme
peynir gibi bir çok az yağlı süt ürünü diyetinizin sağlıklı bir parçası
olabilir. Bununla birlikte, pastörize edilmemiş süt içeren herhangi bir besin tüketmeyin.
Bu ürünler gıda kaynaklı hastalıklara neden
olabilir.
Yıkanmamış meyve ve sebzelerden kaçının
Zararlı bakteri yok etmek için, çiğ meyve
ve sebzeleri iyice yıkayın. Her çeşit çiğ filizden kaçının
Yonca, yonca, Turp ve Maş fasulyesinin filizleri aynı zamanda
hastalıklara neden olan bakteri içerebilir. Filizleri iyice pişirdiğinizden
emin olun.
Aşırı kafeinden kaçının
Kafein plasentadan geçebilir ve bebeğinizin
kalp atış hızını etkiler. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen,
bazı çalışmalar gebelik sırasında çok fazla kafein içilmesinin düşük yapma
riski ile ilişkili olabileceğini öne sürüyor. Gelişmekte olan bebeğinizin
potansiyel etkileri nedeniyle, diyetinizdeki kafeinin
miktarını gebelik süresince günde 200 miligramın altında tutun.
240 ml yaklaşık bir fincan demlenmiş kahve, ortalama
95 mg kafein içerir,
240 ml demlenmiş çay yaklaşık 47 mg ve
350 ml
civarındaki kola ortalama 33 mg kafein içerir.
Alkolden kaçının
Bir içeceğin bebeğinize zarar vermesi olası
değildir, ancak hamilelik süresince ne düzeyde alkol kullanabileceğiniz henüz yapılan araştırmalarca netleşmemiştir. En güvenilir yöntem alkolden tamamen uzak durmaktır. Alkol tüketen annelerde düşük ve ölü doğum riski daha yüksektir. Hamilelik sırasında fazla
alkolün, yüz deformitelerine, kalp kusurlarına ve zeka geriliğine neden
olabileceğini unutmayın.
Yorumlar
Yorum Gönder