Sağlıklı Yaş Almak İçin 9 Öneri
Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı yaşa bağlı hastalıklara
karşı en iyi silahtır. Yaşlanma kaçınılmazdır. Temel beslenme ihtiyaçları ömür
boyunca sabit kalırken, belirli besin ögesi gereksinimleri yaşlanmaya bağlı artabilir
ya da azalabilir.
Bitkisel kaynaklı
gıdalarla kendinize bir beslenme paketi hazırlayın
Meyve, sebze, tam tahıllar ve diğer bitkisel gıdalar kalp
hastalığı, yüksek tansiyon ve yaşlı insanlarda körlüğün önde gelen nedeni maküler
dejenerasyon gibi yaşa bağlı koşullara karşı korunmada yardımcı olabilecek yararlı
bileşikler olan fitokimyasallar açısından zengin kaynaklardır. Tabağınızın 2/3
‘ü sebze, meyve, tam tahıllar ve kuru baklagillerle doluyken kalan 1/3 ‘i
balık, kümes hayvanları veya yağsız kırmızı et ile tamamlayın.
Sebze ve renklerin bir gökkuşağı temsil eden meyve seçin:
koyu yeşil yapraklı sebzeler (örneğin, lahana ve ıspanak), koyu sarı ve turuncu
sebzeler (örneğin, mısır ve tatlı patates), domates ve diğer kırmızı gıdalar
(örneğin, biber, çilek) ve yaban mersini ve mor üzüm gibi mavi ve mor güçlüdür.
Ağırlığınızı kontrol
altında tutun
Yaşlandıkça vücudunuz kas kütlesi ve metabolizma hızını
kaybeder, yavaşlar. Yıllar boyunca, sağlıklı bir kiloyu korumak için yaş
aldıkça daha az kaloriye ihtiyaç duyarsınız. Tabağınızda her zamankinden daha
fazla sebze ve meyve bulundururken yağ ve şeker içeriği yoğun gıdaları
tabağınızdan uzaklaştırarak daha az kalori alımını sağlayabilirsiniz.
Taşıdığınız her fazla kilo ile gelişen kalp hastalığı, diyabet, yüksek
tansiyon, eklem sorunları ve bazı kanserlere yakalanma riskini
artırabilirsiniz.
Doğru yağlara yönelin
Yağ tüketmek sağlık için önemlidir, bazı yağlar da diğerlerine
göre daha sağlıklıdır. Kanola ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar kalp sağlığı
için faydalı tekli doymamış yağlardan zengin ve doymuş yağ açısından
fakirdirler bu yüzden kalp sağlığı ve kanserden korunmak için sizin için en iyi
seçenektir. Yağlı kırmızı et ve tam yağlı süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı
ürünler doymuş yağ oranı yüksek olduğundan sınırlı tüketilmelidir.
Kalsiyuma odaklanın
Yeterli kalsiyum ve D Vitamini alımı osteoporoz ve yaşlılığa
bağlı kemik kırıklarını önlemede size yardımcı olacaktır. Eğer 50 yaş ve üzerinde iseniz günlük 1200 mg
kalsiyuma ihtiyacınız var demektir. Kalsiyum kaynakları düşük yağlı süt
ürünleri,kalsiyum takviyeli soya sütü, koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal
suyu ve kılçıklarıyla tüketilebilecek balıklardır. Beslenme ile günlük gerekli
miktarı karşılamak zor görünüyorsa takviye almak için doktorunuza danışın.
D Vitamininin önemini
de unutmayın
Kalsiyumun düzgün bir şekilde emilimi için gerekli olan D
Vitamini, yağlı balıklar, yumurta sarısı ve zenginleştirlmiş süt olmak üzere
birkaç besinde bulunur. Bizim için D Vitamininin en iyi kaynağı güneştir: UV
ışınları cilde nüfuz ettiğinde, cilt hücreleri karaciğer ve böbreklerin D
Vitaminine çevirdiği bir bileşik üretirler.
Fakat yaş ile beraber sentezleme
daha az verimli bir hale gelir ve artan ihtiyacı karşılamak için bir takviye
kullanımı gerekebilir. Önerilen günlük alım miktarı 51-70 yaş grubu için 400
IU, ve 70 yaş üzeri için 600 IU olmakla beraber pek çok tıp uzmanının
hedeflediği 50 yaş üzerinde bireylerin 1000 IU vitamin D almasıdır.
B Vitamini
ihtiyacınızın farkına varın
Yaşınız arttıkça mideniz daha az mide suyu üretir ve bu
durum doğal gıda kaynaklarından sağladığımız, sağlıklı kan ve sinir sistemine
sahip olmamızı sağlayan B12 Vitaminin emilimini zorlaştırır. B12 Vitamini et,
balık, yumurta ve süt ürünleri grubunda yüksek miktarda bulunur. 50 yaş
üzerindeki bireylerin günşük alması gereken B12 miktarı 2.4 mcg bunu
tahıllardan ve gerekirse takviye alarak sağlayabilirsiniz.
Egzersize devam edin!
Egzersizden yararlanmak için asla geç değildir! Araştırmalar
gösteriyor ki düzenli egzersiz her yaşta kalp hastalığı, diyabet, osteoporoz ve
bazı kanserlerin önlenmesine yardımcı olur, aynı zamanda, kalori yakımınızı
artırır, stresi azaltır, ve daha iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olur. Dahası,
çalışmalar egzersizin beyine kan akışını arttırdığını ve hatta yeni beyin
hücreleri oluşumunda, büyümeye ve gelişme sürecinde yardımcı olabileceğini
göstermektedir. Fiziksel ektivitenin bütün bu faydalarını düşünerek günde 30
dakikalık egzersizler planlayın.
Alkol tükettiğinizde
aşırıya kaçmadığınıza emin olun
Çalışmalar ılımlı miktarda alkol tüketiminin kalp
hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu göstermektedir. Fakat alkol bazı ilaçların etkinliğini de
etkileyebilmektedir. Ve ayrıca bazı kanser türlerine yakalanma riskini de
artırabilir. Kanser araştırma enstitüsü alkolden tamamen kaçınılması
gerektiğini önerir. Alkol tüketeceğiniz zaman erkekler için 2, kadınlar için 1
kadehi geçirmemeye özen gösterin.
Gıda depolama ve
hazırlama esnasında güvenliği sağlayın
Yaş ilerledikçe bağışıklık sistemi güçsüzleşeceğinden gıda
kaynaklı hastalık riskleri de artacaktır. Buzdolabınızda çapraz bulaşmayı
önleyin, çiğ ve pişmiş ürünleri temas ettirmekten kaçının ve etleri
buzdolabında çözünmeye bırakın.
Yorumlar
Yorum Gönder