Siyah Mısır Hakkında Bilmeniz Gerekenler







Siyah mısır yüksek protein, demir ve çinko gibi önemli mineraller ile doludur, besin değeri açısından kaliteli bir besindir. Ancak sarı mısır kadar nişasta içermez.

Araştırmacılar, siyah mısır özütünün, metabolik sendromu tedavi ederek veya önleyerek tip 2 diyabet gibi durumlara karşı koruyucu olacağını düşünmektedirler.

Önceki araştırmalar, siyah mısır özütünün tip 2 diyabetle önemli ölçüde bağlantılı olan obeziteye karşı koruyabileceğini göstermiştir. Diyetle uyarılan metabolik sendromlu ratlara (yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, kalp hastalığı,inme ve diyabet riskini arttıran aşırı vücut yağlanması) siyah mısır özü verildiğinde, karın yağında belirgin bir azalma olduğu bulunmuştur.

Ekstrakt aynı zamanda tüm ratlarda metabolik sendrom için risk faktörü olan kan basıncına, HDL kolestrol ve trigliserid düzeylerinde iyileşme sağlamıştır.

Farelere, metabolik sendromu başlatmak için 12 hafta boyunca yüksek karbonhidratlı bir diyet verilmiş, 12 hafta sonra dört gruba yüksek şekerli bir diyet; Yüksek kolesterol diyeti; Kolesterol ve şeker yüksek bir diyet; Ve kolesterol ve şeker yüksek siyah mısır özü ile bir diyet verilmiştir. 

Alınan sonuçlarda siyah mısırın, metabolik sendrom tedavisinde umut verici bir seçenek olabileceğini belirtilmiştir. Aynı zamanda içeriğindeki yğksek antioksidan aktivitesi ile obezite, kardiyovasküler hastalık ve şeker hastalığına karşı koruma sağlamaktadır. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar