İnsülin Direncine İyi gelebilecek 5 Besin

İnsülin hormonu, kandaki glikozun hücre içine geçerek kullanılmasını sağlar. İnsülin direnci varlığında hücreleriniz insulin duyarsızlaşır ve kandaki glukozu alma talimatını görmezden gelir. Vücudumuz mesajı almaya çalışmak için daha fazla insulin üretmeye devam eder ancak kullanılmak üzere işe yaramaz ve sadece insulin seviyeleri yükselmeye devam eder.

Kronik olarak yüksek insülin düzeyleri, hızlı kilo alımı, erken yaşlanma, yüksek tansiyon,kalp rahatsızlığı ve kanser risklerine neden olur. Ve en sonunda, tip 2 diyabete yol açar.


Bu durumdan korunmak için bahsedeceğim birkaç baharat ilk savunma hattınızdır. İnsülin duyarlılığını düzenlemeye ve korumaya yardımcı olabilir.



1. Zerdeçal: Diyabetin Önlenmesinde % 100 Etkili

2009'da yapılan bir araştırmada, zerdeçalda bulunan etkin bir bileşik olan kurkumin, reçeteli ilaç Metforminden 500 ila 100,000 kat daha etkili bulundu.
Diyabetik olmayan 240 yetişkinin başka bir çalışmasında, hastalara her gün 250 mg kurkumin veya plasebo verildi. Dokuz ay sonra, kurkumin kullananlardan hiçbirinde diyabet gelişmezken, plasebo grubunun %16.4'ünde diyabet görüldü.


2. Zencefil: Açlık Kan Glikozunu % 10.5  Düşürür

Çift-kör, plasebo kontrollü bir çalışmada rastgele seçilmiş 88 diabetik hasta iki gruba ayrıldı. Bu gruplardan biri her gün plasebo alırken diğeri 3 gram zencefil toz kapsülleri aldı. Sekiz hafta sonra, zencefil alan grup açlık kan şekerini % 10.5 oranında azalttı. Ancak plasebo grubunun, açlık kan şekeri % 21 oranında artmıştı.

Buna ek olarak, zencefil grubunda insülin duyarlılığı önemli derecede artmıştır.
Araştırmacılar, günde 1600 mg zencefilin insülin duyarlılığıda dahil olmak üzere sekiz diyabet belirteci geliştirdiğini kanıtladı.


3. Tarçın: Yarım tatlı kaşığı kadarı kan Şekeri Seviyelerini Azaltır

Tarçın en eski ve en popüler baharatlardan biridir. Hem lezzet verici hem de tıbbi nitelikleri için bin yıl boyunca kullanılmıştır. Tarçının tip 2 diyabetiklerde, insüline cevap verme becerisini geliştirerek kan şekeri seviyelerini normalleştirdiği gösterilmiştir.


Tarçın aynı zamanda yemek sonrası mide boşalma hızını da yavaşlatır. Bir çalışmada denekler yaklaşık bir çay kaşığı tarçın içeren ve içermeyen bir kase pirinç pudingi yediler. Tarçın eklenenleri tüketenlerin mide boşalma hızı % 37'den% 34.5'e düşerken kan şekeri seviyelerinin yükselişi de önemli ölçüde yavaşladı.  

4. Kırmızı meyveler: yemek sonrası insulin salınımını azaltır

Çalışmalar, yemeklerle birlikte yenilen bu meyvelerle vücudun yemek sonrası şeker dengesi için daha az insüline ihtiyacı olduğunu göstermiştir. Finlandiya'daki sağlıklı kadınlarla yapılan bir araştırmada, katılımcılara beyaz ve çavdar ekmeği yerken yanında püre haline getirilmiş farklı meyveler de verildi.
Normalde, ekmekteki nişasta yemek sonrası glikoz düzeyleri yükseltmektedir. Ancak araştırmacılar, ekmekle birlikte çilek yemenin öğün sonrası insülin hızını önemli ölçüde azalttığını gözlemledirler.

(çilek, kızılcık, böğürtlen çalışmada kullanılan meyvelerdi) 

5. Çörekotu: Sadece 2 Gramı Insulin Direncini Azaltır

94 diabetli hastayı kapsayan bir araştırmada, araştırmacılar, günde 1, 2 veya 3 gram Çörekotu kapsülleri reçete etti.  Günde 2 gramlık bir dozda çörekotunun açlık kan şekeri ve insülin direncini önemli ölçüde azalttığını buldular.
(yalnız günde 3 gramdan daha fazla dozajların ekstra fayda sağlamadığı gözlemlendi)

Yorumlar

Popüler Yayınlar