Hipotroid için en iyi besinler




Troid bezinin normalin altında çalışması durumunda hipotroidizm gelişir. Vücudun metabolizma hızı etkilenir. Hipotiroidi ile ilişkili yaygın belirtilerden bazıları yorgunluk, soğuk, kabızlık, kuru cilt, kabarık yüz, kısık bir sesle, kas krampları, ani kilo alımı, depresyon ve kırılgan tırnakların ve saçların duyarlılık artmıştır vardır.

Hindistan cevizi yağı 

Hindistan cevizi yağı troid işleyişini iyileştirmeye yardımcı olacak orta zincirli yağ asitlerini içerir. Aynı zamanda metabolizmayı uyarararak enerji harcamasını arttırır. Ayrıca bu düşük troid fonksiyonu ile ilişkili olan bazal vücut ısısını yükseltmeye yardımcı olacaktır.  Hergün kahvaltılarınızda sütün içine 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ekleyebilirsiniz.

Esmer suyosunu (kelp)

Iyot ve diğer mineraller açısından zengindir. Hipotroidizm nedeniyle iyot eksikliği yaşayanlar için yararlıdır. Ancak, otoimmün tiroid problemleri olanlara tavsiye edilmez çünkü durumu kötüleştirebilir.

Elma sirkesi
Elma sirkesi de troid bozukluğu ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir. detoksifikasyona yardımcı olur, asit alkali dengesini düzenler, kilo kaybını kolaylaştırır ve hormonları düzenler ve enerji metabolizmasını düzeltmeye yardımcı olduğuna inanılmaktadır.
Aynı zamanda diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi sağlık sorunları  için faydalıdır.

ılık bir bardak suya iki çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin. Biraz bal karıştırın. Günde 1 bardak bu karışımdan içiniz.

Balık yağı
Balık yağları tiroid hormonlarını artırır ve sağlıklı tiroid fonksiyonlarını korumak için faydalıdır. Inflamasyonla mücadele eden ve bağışıklığı artıran omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Eğer kan sulandırıcı kullanıyorsanız balık yağı desteğinden önce mutlaka doktorunuza danışın. Genel dozaj ortalama günde 3 gr kadardır.

D vitamini
D vitamini eksikliği tiroid hastalığı başta olmak üzere birçok otoimmün hastalıkla ilişkili bulunmuştur. Güneş ışığından faydalanmak vücut tarafından gerekli olan D vitaminini almak için iyi bir seçenektir. Yani günde 15 dakika kadar sabah erken saatlerdeki güneşe maruz kalmak en etkili yöntemdir. Bu aynı zamanda sağlıklı bağışıklık fonksiyonunu ve kalsiyum metabolizmasını korumaya yardımcı olacaktır.
Hipotiroidizmden muzdarip olanlar bu tür açık havada yürüyüş gibi bazı sağlıklı egzersizleri, sabah uyandığında ve yapılacak bir alışkanlık haline getirebilir. Bu aktivite tiroid bezini uyarır. 

Çuhaçiçeği yağı (gecesefası yağı)

Çuha çiçeği yağı anti-enflamatuar faydalar sunar ve tiroid hormonlarının seviyelerini artırmaya yardımcı olur.  Aynı anda, bu tür saç dökülmesi ve ağır adet akışı gibi hipotiroidizm ile ilgili sorunları, rahatlatmaya yardımcı olabilir. 

Zencefil

Zencefil çinko, magnezyum ve potasyum için iyi bir kaynaktır ve güçlü bir anti-inflamatuar özellikleri tiroid işleyişini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Taze zencefil kökü dilimleri çorbalara ve diğer yemeklere eklenebilir. Başka bir seçenek olarak taze zencefil çayını iki ya da üç fincan içebilirsiniz. Bu çayı hazırlamak için kaynamış suya taze zencefil dilimleri ekleyin. 5 dakika demledikten sonra bir miktar bal ekleyerek tüketin.

Sibirya ginseng

Sibirya ginsengi tiroid bezi, böbreküstü bezlerini ve timusun işleyişini uyarıcı olduğu için çok faydalıdır. Bu bitki ayrıca, hipotiroidizmin en yaygın belirtilerinden biri olan yorgunluğu hafifletmeye yardımcı olacaktır.

B Vitamini

Hipotiroidizm ile uğraşırken, belirtileri azaltmak için vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12 içeren B vitaminleri yeterli miktarda alın. B vitaminleri sağlıklı tiroid fonksiyonu için hayati önem taşımaktadır. Ayrıca, araştırmacılar, hipotiroidizm muzdarip olanların B12 vitamini eksikliğinden de muzdarip olabileceğini söylüyorlar. Tam tahıllar ve zebginleştirilmiş tahıllar diyetinizin önemli bir parçası olsun. Ayrıca diyetinizde taze sebzeler ve deniz bitkileri de bulundurun. Brokoli, lahana ve turpgiller guatrojen içerdiğinden bu tip sebzelerden kaçının. Guatrojenler troid bezinin çalışmasını engelleyebilir. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar