Gece atıştırmalarınızı önlemek için 5 ipucu





Yemek sonrası ve uyku öncesi yaptığınız atıştırmalar gereksiz kalori alımınıza ve sağlıklız seçimler tüketmenize neden olabilir. Akşam yeme isteğinizi bastırmak ve sağlıklı alışkanlıklar kazanmak için bu ipuçlarına bir göz atın.

Sonu olmayan öğün çılgınlığı

Ilk olarak gün içinde sağlıklı yemekler ve ara öğünlerinizi planlayın. Ikinci olarak mutlaka kahvaltı yapın ve gün boyunca yeterli protein aldığınıza emin olun.

Proteini arttırın ve öğünlerinizi lifle donatın

Öğün başına 30 g kadar protein almaya özen gösterin. Kahvaltınızda 20 gr lık bir protein olsun ve kahvaltıdan sonra yapacağınız ara öğünüde 10 g protein ile destekleyin. Kahvaltı için 1 fincan yağsız veya az yağlı süt, yulaf ezmesi, kuruyemiş ve bir miktar meyve 20 gr protein ihtiyacını karşılayabilir. Sonraki ara öğün için 1 kase yogurt tercih edebilirsiniz. Öğle yemeği için 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi, 1 konserve ton balığı, yarım kase siyah fasulye veya 4 küçük avuç kadar somon fileto protein ihtiyacını tamamlayabilir. Akşam yemeğinde büyük porsiyonlar tercih ediyorsanız muhtemelen çok fazla miktarda da protein alıyorsunuzdur. örneğin 3 yumruk büyüklüğünde tavuk göğsü ya da dana bonfile olarak seçebilirsiniz. Yemeklerinizi hem protein hem de lif açısından zengin seçmenizi sizi daha tok tutacaktır. Kadınlar için alınması gereken lif miktarı günlük 25 gr iken erkekler için 38 gr olmalıdır. Gün içinde lif alımı için 2.5 porsiyon sebze ve 2 porsiyon meyve tüketmelisiniz.

Uykunuzu alın

Uykusuzluk tokluğu düzenleyen ve iştah baskılayan hormonu seviyelerini bozar.

 Yapılan çalışmalar uykusuzluğun gece atıştırmalarını arttırdığını, uykusuz kalanların iyi dinlenen insanlara kıyasla daha fazla kalori aldığı ve akşam yemeğinden sonra atıştırma ihtiyacı duyduğunu göstermiştir.

Yani gece boyunca en az 7-8 saat kaliteli bir uyku uyumaya özen gösterin.

Çatalınıza uzanmadan önce televizyonu kapatın

Tv karşısında etrafınızda atıştırmalık bulunmadığına emin olun, ekran karşısında olmak beyine giden tokluk sinyallerinde azalma ile  gıda alımını arttırdığı görülmüştür.

Tüm bunları yaptıktan sonra hala aç hissediyor musunuz?


İnsanlar genellikle akşam yemeğinden sonra sıkıldığında, stres nedeniyle ya da sadece alışkanlıktan dolayı atıştırmayı seçiyorlar. "İlk olarak, kendinize sorun 'Ben gerçekten açlık hissediyor muyum? Belkide sıkılmışsınızdır ya da sadece yorgunsunuzdur. Eğer dengeli bir akşam öğünü yaptıysanız gece ara öğünü için meyva gibi hafif besinler seçin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar