Kalp Sağlığınızı Korumak İçin 25 Öneri
Doymuş ve trans yağ alımını azaltın
Kırmızı etin yağsız bölümlerini tercih
edin.
Sosis, salam, sucuk gibi doymuş yağ oranı
yüksek olan işlenmiş etleri sınırlandırın.
yağsız et olarak balık ve kümes
hayvanlarını tercih edin.
Pişirilmiş et üzerindeki yağları ayıklayın.
Et yemekleri ve çorbaları hazırlarken,
servis etmeden önce yeniden ısıtıp üzerindeki yağ tabakasını azaltın.
Düzenli olarak balık yiyin, seçenekleri
artırmak için ızgara, fırınlama gibi farklı yöntemler deneyin.
Bitkisel kaynakları diyetinize dahil edin.
Kurubaklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumları protein seçeneği olarak
değerlendirin.
Yağlı peynirleri az yağlı veya yağsız olan
seçenekleriyle değiştirin veya doğal olarak daha az yağ içeren peynirleri
tercih edin.
Soslarınızda yağsız sütleri tercih
edin.
Az yağlı süt ve yoğurt kullanmak için
harekete geçin. Öncelikle yarım yağlı ürünlerden başlayın ve zaman içerisinde
daha az yağ içerenleri tercih edin.
Hayvansal kaynaklı yağlar yerine bitkisel
yağlar kullanın.
Trans yağlar genellikle kek, kurabiye,
kraker, hamur işleri, turta, kekler, donuts ve patates kızartması gibi
gıdalarda bulunur. Birçok gıda üreticisi trans yağları ürünlerinden
çıkartmıştır.
Trans yağları içerdiğini öğrenmek için
besin etiketindeki Besin Değerleri Paneli'ni kontrol edin.
Yemek hazırlarken zeytinyağı, kanola yağı
gibi bitkisel yağları tercih edin.
Salata soslarınızı zeytin, ceviz ve pikan
yağı ile hazırlayın.
Omega-3 Yağ aside içeren gıdalar
tüketin
Kanola, keten tohumu veya soya yağı gibi
omega-3 yağ asitleri içeren yağları seçin.
Tahıllara, salata ve kek içlerinde ceviz
ekleyin.
Haftada 100-120 gr civarında somon, uskumru, sardalya gibi balıklar
tüketin.
Tuzu (sodyumu) azaltın
Yemeklerinizdeki tuz miktarını control
edebilmek için öğünlerinizi evde hazırlayın.
Mümkün olduğunca az tuzda pişirin. Bunu
kolaylaştırmak için tuz miktarını yarıya indirebilirsiniz.
Masada yemeğe tuz eklemeyin.
Tuzu azaltılmış veya sodium içermeyen çorba ve
konserveleri tercih edin.
Besin Değerleri panelinde sodyum olup
olmadığını kontrol edin ve sodyum içeriği düşük olan ürünleri seçin.
Lezzeti artırmak için tuz yerine baharatlar,
sarımsak, soğan veya limon kullanmayı deneyin.
Yorumlar
Yorum Gönder