Kalp Sağlığınızı Korumak İçin 25 Öneri




Doymuş ve trans yağ alımını azaltın

Kırmızı etin yağsız bölümlerini tercih edin.

Sosis, salam, sucuk gibi doymuş yağ oranı yüksek olan işlenmiş etleri sınırlandırın.

yağsız et olarak balık ve kümes hayvanlarını tercih edin.

Pişirilmiş et üzerindeki yağları ayıklayın.

Et yemekleri ve çorbaları hazırlarken, servis etmeden önce yeniden ısıtıp üzerindeki yağ tabakasını azaltın. 

Düzenli olarak balık yiyin, seçenekleri artırmak için ızgara, fırınlama gibi farklı yöntemler deneyin.

Bitkisel kaynakları diyetinize dahil edin. Kurubaklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumları protein seçeneği olarak değerlendirin. 

Yağlı peynirleri az yağlı veya yağsız olan seçenekleriyle değiştirin veya doğal olarak daha az yağ içeren peynirleri tercih edin.
Soslarınızda yağsız sütleri tercih edin. 

Az yağlı süt ve yoğurt kullanmak için harekete geçin. Öncelikle yarım yağlı ürünlerden başlayın ve zaman içerisinde daha az yağ içerenleri tercih edin.

Hayvansal kaynaklı yağlar yerine bitkisel yağlar kullanın.

Trans yağlar genellikle kek, kurabiye, kraker, hamur işleri, turta, kekler, donuts ve patates kızartması gibi gıdalarda bulunur. Birçok gıda üreticisi trans yağları ürünlerinden çıkartmıştır.

Trans yağları içerdiğini öğrenmek için besin etiketindeki Besin Değerleri Paneli'ni kontrol edin.

Yemek hazırlarken zeytinyağı, kanola yağı gibi bitkisel yağları tercih edin.

Salata soslarınızı zeytin, ceviz ve pikan yağı ile hazırlayın.

Omega-3 Yağ aside içeren gıdalar tüketin
Kanola, keten tohumu veya soya yağı gibi omega-3 yağ asitleri içeren yağları seçin.
Tahıllara, salata ve kek içlerinde ceviz ekleyin.
Haftada 100-120 gr civarında  somon, uskumru, sardalya gibi balıklar tüketin.
Tuzu (sodyumu) azaltın
Yemeklerinizdeki tuz miktarını control edebilmek için öğünlerinizi evde hazırlayın.
Mümkün olduğunca az tuzda pişirin. Bunu kolaylaştırmak için tuz miktarını yarıya indirebilirsiniz.
Masada yemeğe tuz eklemeyin.
Tuzu azaltılmış veya sodium içermeyen çorba ve konserveleri tercih edin.
Besin Değerleri panelinde sodyum olup olmadığını kontrol edin ve sodyum içeriği düşük olan ürünleri seçin.

Lezzeti artırmak için tuz yerine baharatlar, sarımsak, soğan veya limon kullanmayı deneyin.

Yorumlar

Popüler Yayınlar