Çay Hakkında Bilmedikleriniz
Bir çin efsanesine göre, Camellia sinensis bitkisinin
yaprakları İmparator Shen Nung fincanının içine düşüyor ve M.Ö. 2737 yılından
bu yana çayın rahatlatıcı, dinlendirici ve yenileyici etkisi dünya çapında
birçok kültür tarafından kabul ediliyor.
Araştırmalar senelerdir çay ile kanser, kalp hastalıkları
riskinde azalma, diş sağlığının iyileşmesi ve kilo kaybını desteklemede faydası
olduğunu savunuyor.
Çay ve kalp sağlığı
Kalp sağlığı ve çay arasındaki ilişkinin güçlü kanıtı,
çaydaki antioksidan bileşenlerdir. Hem Siyah hem de yeşil çayda bulunan
Flavonoidler, LDL oksidasyonunu veya "kötü" kolesterolü önler, kan
pıhtılaşmasını azaltır ve kalpteki kan damarlarının genişlemesine yardımcı
olur. Siyah çay ve kalp sağlığı ilişkisine bakıldığında kalp krizi riskini
azalttığı, kan kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve kan basıncını önemli ölçüde
azalttığı rapor edilmiştir.
Çay kanseri önler mi?
Çaydaki antioksidan polifenol bileşikler-özellikle
kateşinler- kanserin önlenmesinde önemli rol oynarlar. Ancak birçok çalışma
sonucu çayın sadece kolorektal kanseri önlemede etkili olabileceği tartışıldı.
Diş sağlığı için
Günde en az bir fincan çay tüketimi ile belirgin diş kaybı
oranlarında azalma olduğu tespit edilmiştir. Çayın anti karyojenik etkisinin
asıl sebebinin florür içeriği olduğu düşünülmektedir.
Çay ve kilo kaybı
Çayın içindeki epikateşinler, kateşinler, flavoller,
polifenoller ve kafein kilo kaybına yardımcı olabilecek bileşenlerdir.
Yorumlar
Yorum Gönder