Ketojenik Diyetler Dün, Bugün ve Yarın






Ketojenik Diyetler Dün, Bugün ve Yarın


Bu özel olarak formüle edilmiş düşük karbonhidratlı diyetlerin nöbetleri izlerine bırakma gücüne sahip olması, gıdanın beyin kimyası üzerinde çok büyük etkisi olduğunu ve nasıl çalıştıklarına dair merak uyandırmamasının somut kanıtıdır.

Epilepsi ve bipolar bozukluk arasında birçok benzerlik göz önüne alındığında, ilk olarak ketojenik diyetler ile bipolar duygudurum bozuklukları için potansiyel bir tedavi olarak ilgilenmeye başladım.

Ketojenik diyetler yaklaşık 100 yıl civarında olmuş ve inatçı nörolojik rahatsızlıkların, özellikle epilepsinin tedavisinde paha biçilemez araçlar olduğu ispatlanmıştır.

Onlar da Parkinson Hastalığı, ALS, Travmatik Beyin Hasarı, Multipl Skleroz, ve kronik baş ağrıları, yanı sıra obezite, kanser ve tip 2 diyabet gibi metabolik bozukluklarda diğer beyin temelli bozuklukların tedavisinde umut vaat etmiştir.


Ketojenik Diyet Nedir?

Tanımlar değişir, ancak tüm ketojenik diyetlerin ortak noktası, karbonhidratta (genellikle günde 20 gram veya daha az) ve nispeten yüksek yağda olmasıdır.


Hedef, kan şekeri ve insülin seviyelerini düşürmektir; Bu güzel ve düşük olduğunda, vücut doğal olarak enerji birincil kaynağı olarak (yerine şeker) yağ döner.


Çoğu ketojenik diyet, aynı zamanda proteini sınırlar (vücudun gerektirdiği miktardan fazla olmaz), çünkü aşırı protein kan şekeri ve insülin seviyelerini bir dereceye kadar yükselebilir.


Diyetle alınan yağ ve vücut yağı daha sonra  keton cisimciklerine dönüşür ve bunlar kan ile dolaşıma katılarak başta beyin olmak üzere vücudun çeşitli hücreleri tarafından yakıt olarak kullanılır.

Keton seviyeleri gün içinde kan, idrar ve nefes içinde yükselir ve çeşitli evde test yöntemleri kullanılarak ölçülebilir, ancak vücudun enerji için yağ yakma konusunda verimli hale gelmesi ve gerçekleşmesi gereken tüm faydalar için birkaç hafta gerekebilir.

Bir kişi "ketoz" olduğunda, sabah açlık kan glikozu seviyeleri ortalama olarak 60 ila 85 (mg / dl) arasında seyretmekte ve kan keton seviyeleri en az 0.5 mM (bazı koşullar için çok daha yüksek seviyelerde önerilmektedir) yükselmektedir.

Bu parametreler, ketojenik diyetleri, bu metabolik etkileri üretmek için fazla protein ve / veya karbonhidrat içerebilen diğer düşük karbonhidratlı diyetlerden ayırt eder.


Ketojenik Diyetler Nasıl Çalışır?

Psikiyatrik semptomları nasıl azaltabileceği bir yana dursun, ketojenik diyetlerin nöbetleri kontrol altına almaya nasıl çalıştığını belirsizliğini koruyor.

Temel düzeyde, keton varlığı, kan şekerinde azalma olup olmadığı, insülin ve diğer büyümeyi teşvik eden hormonlarda azalma ya da bunların hepsinin kombinasyonundan beyin stabilizasyonundan sorumlu olup olmadığından emin değiliz Bu diyetlerin etkileri.

Teoriler boldur ve değişen nörotransmitter seviyeleri, elektrolit gradyanlarındaki değişiklikler (düşük hücre içi sodyum ve kalsiyum), inflamasyon belirteçlerinde azalma ve gelişmiş mitokondriyal fonksiyonları içerir.

Genel konsensüs, enerjisinin önemli bir kısmı ketonlardan geldiğinde, aşırı aktif ve aşırı tepki veren beyin hücrelerinin sakinleşmesiyle beynin daha temiz ve verimli bir şekilde işlev görmesidir.



Ketojenik Diyetler ve Bipolar Bozukluk

2002: Belirtilmemiş, tedaviye dirençli bipolar bozukluğu olan bir kadının bir aylık vaka incelemesi, ketogenik bir diyetle iki hafta sonra gelişme göstermedi; ardından iki hafta MCT yağ takviyesi yapıldı. İdrar muayenesinde hiç ketosis elde edilemedi.

2012: İki kutuplu II bozukluğu olan ve ketogenik bir diyet (iki yıl boyunca bir, diğeri de üç yıl boyunca) yediği iki grup üzerinde yapılan bir çalışmada, semptomların tedavisinde diyetin antikonvülzan / duygudurum düzenleyici lamotrijinden (Lamictal) daha üstün olduğunu bulmuştur. Ketozis idrar test şeritleri kullanılarak belgelenmiştir.

Ketojenik Diyetler ve Şizofreni

3 haftalık bir fare çalışması ketojenik bir diyetin patolojik davranışları normalleştirdiğini gösterdi. 

1965: Tedaviye dirençli şizofrenili 10 kadının 2 haftalık bir çalışması, halen devam eden standart tedavilere (ilaçlar + EKT (ECT)) ketojenik bir diyet eklendiğinde semptomlarda belirgin bir düşüş buldu. Keton monitörizasyonu rapor edilmedi.

2009: 12 aylık bir vaka çalışması, günde 20 gram karbonhidratla sınırlı bir diyet öngören 70 yaşındaki kilolu bir kronik şizofreni hastasının deneyimini ayrıntılarıyla anlatıyor.

"Sığır eti, kümes hayvanları, jambon, balık, yeşil fasülye, domates, diyet içeceği ve sudan" oluşan diyet başlandıktan sadece sekizinci güne kadar şiddetli semptomlarda belirgin düzelme kaydetti.

[Kraft ve Westman 2009 Beslenme ve Metabolizma 6:10.] İşitme ve görsel halüsinasyonların tam çözünürlüğünü bildirdi - yedi yaşından beri yaşadığı halüsinasyonu. Keton seviyeleri izlenmedi.


Yorum: Bu diyet en iyi düşük karbonhidrat, özellikle bütün gıdalar diyeti olarak karakterizedir. Protein kısıtlı olmadığı ve yağ alımının manipüle edilmediği için, bu gerçekten ketojenik bir diyet olabilir veya olmayabilir.


Ketojenik Diyetler ve Anksiyete

Bir sıçan çalışması, standart bir yüksek karbonhidrat diyetine keton takviyeleri eklenmesinin kaygı verici davranışı azalttığını bulmuştur.

Ketojenik Diyetler ve Depresyon

Bir sıçan çalışması ketojenik bir diyetin depresif davranışları azalttığını bulmuştur. Bir fare araştırması, gebe hayvanlara ketojenik bir diyetle beslenmenin depresyondaki (ve endişeli) davranışlara karşı yavru duyarlılığını azalttığını bulmuştur.

Ketojenik Diyetler ve Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD)

70 günlük bir fare çalışması, bir ketojenik diyetin davranışı geliştirdiğini bulmuştur.

10-14 günlük bir sıçan araştırması ketojenik bir diyetin karmaşık sosyal davranışları ve mitokondriyal fonksiyonu geliştirdiğini bulmuştur.

3-4 haftalık bir fare çalışması, ketogenik bir diyetin, davranışları erkekler için dişilerden farklı olan şekillerde geliştirdiğini bulmuştur.

2003: A 6 aylık yatan hasta çalışma döngüsel ketojenik diyetin etkisini OSB 30 hasta üzerinde (4 hafta boyunca, 2 hafta kapalı) değerlendirildi. Çalışmayı tamamlayan 18 çocuğun sekizinde ılımlı iyileşme görülürken ikisi "önemli" iyileşme gösterdi. Faydalar, 2 haftalık "diyetsiz" dönemlerde dahi devam ediyor gibi görünüyordu. İdrar ve kan keton takibi, tüm çocukların ketozda olduğunu doğruladı.

Yorum: Keton seviyeleri, ketogenik fazlar boyunca 1.8 ila 2.2 mMol arasında ve "diyet içermeyen" dönemlerde 0.8 ila 1.5 mMol arasında değişiyordu, bu da çocuklar aslında tüm 6 aylık çalışma süresini ketozda geçirdi.


2013: Anti-epileptik ilaçlarla birlikte ketojenik bir diyetle konan ASD, epilepsi ve obeziteye sahip bir çocuğun 14 aylık ayrıntılı bir vaka incelemesi, çok sayıda ilerleme kaydedildiğini belirtti. "Nöbetlerdeki iyileşmenin yanı sıra, kilo kaybı, ayrıca bilişsel ve dil işlevinde iyileşme, sosyal becerilerde belirgin iyileşme, artan sakinlik ve kalıplaşmış davranışların tam olarak çözülmesi gibi." [Herbert ve Buckley 2013 J Child Neurol 28 (8)]. Ketoza teyit edildi (muhtemelen idrar testi ile).

Yorumlar

  1. Faydasını görebildiniz mi peki bipolar mısınız? bipolarım ve keto yapıyorum ve face gruplarında bu diyet ve GAPS-i içiçe sunuyorum.Bazen tepki görmekten bıktım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar