Şeker Hakkındaki Gerçekleri Ne Kadar Biliyoruz?




Şeker Erken Yaşlanmaya Neden Olur Mu?

Erken yaşlanmanın nedeni olarak görülen glikasyon, en temel tabiri ile, kanda taşınan şeker ile ciltteki lifler arasında oluşan bir reaksiyondur. Bu reaksiyon sonucunda oluşan maddeler ise derinin buruşmasına ve hücre yapısının sertleşmesine neden olur. Hatta dikkat edilmez veya önlem alınmazsa, koroner kalp hastalığına neden olan damar sertleşmesi gibi hastalıklar da aynı reaksiyon sonucunda meydana gelebilir.

Cildini Kurtarmak İçin Çok Mu Geç Kaldın?
Unutma; yaşam tarzı değişikliği için hiçbir zaman geç değildir! Yaşın ne olursa olsun, sağlıklı alışkanlıkları benimseyerek bu süreci yavaşlatabilirsin.

Aşırı Şeker Tüketimine Karşı Şiddetle Tüketilmesi Gereken Gıdalar!
Meyve ve sebzelerden aldığımız antioksidanlar, daha hızlı yaşlanmamızı sağlayan, kanser ve kalp hastalıklarına neden olan serbest radikallerin hasarından bizi korur.
Meyve ve sebzelerin herbir farklı renginde, farklı antioksidanlar bulunur. Örneğin, havuçta beta-karoten ve domateste likopen gibi…
Antioksidanların etkisinden daha fazla yararlanabilmek için, çeşitli meyve ve sebzelerin birlikte tüketilmesini tavsiye ediyorum!

Rafine Şeker Yerine Doğal Şeker Kullanımına Özen Göster!
Doğal şeker içerikli besinler, sindirimi yavaşlatarak kan şekerinin daha yavaş ve sağlıklı bir şekilde dengelenmesini sağlar. Uzun süren ve kişinin şeker dengesini sağlıklı bir seviyede tutan doğal şekerler, elma, çilek, muz vb. meyveler içerisinde doğal bir halde bulunur.
Rafine şekerler ise, sindirimi hızlandırıp, kana çabuk karışarak kişinin yeniden ve sürekli acıkmasını sağlar. Kısa süreli bir şeker dengesi sağlayan rafine şekerler, kesinlikle kullanılmamalı, kullanılsa dahi dozu arttırılmamalıdır.

Bağışıklık Sistemi ve Şeker
Rafine şeker tüketimi, hiçbir besin değeri olmaması nedeniyle, sadece boş bir kalori kaynağıdır. Aynı zamanda, tip 2 diyabet gelişim riskini artırır. Fazla miktarda rafine şeker tüketimi, vücutta inflamasyon oluşumunu tetikleyerek, kalp hastalığı ve kanser riskini arttırabilir.

Kan şekeri seviyeleri düştüğünde, stres hormonlarının salınımı arttığı için daha endişeli ve gergin hissetmek olasıdır. Bu durum da bağışıklık sistemi, tiroid fonksiyonları, enerji seviyelerini ve sindirimi etkileyebilir. Çok fazla şeker tüketimi sonucu bu hormonların artışı ve dolayısı ile mide alanı çevresinde yağ birikimine neden olabilir.

Peki, Stevia, Ksilitol Gibi Şeker Benzeri Maddelere Dair Ne Biliyoruz?
Fruktoz, insülin seviyelerinde ani bir artışla karaciğer üzerinde büyük bir etki eğilimindedir ve yüksek kolesterol gibi farklı sağlık sorunlarına da neden olabilir.  Yapay tatlandırıcılar olarak geçen stevia ve ksilitol, genellikle kaloriyi kısıtlamak için kullanılır ve ani bir insülin artışına neden olmaz.
Ancak araştırmalar, bu kalori kısıtlayıcıların iştah artışına sebep olduğunu ve kilo alımına neden olabileceğini göstermiştir.
Bunun nedeni bedenimizin şekerli tadı aldığında ardında bir kalori kaynağı aramasıdır. Enerji ihtiyacına cevap verecek bir kaynak bulunamadığında vücut daha fazla yemek arayabilir.

Bu yüzden de tatlandırıcıların miktarlarına dikkat etmek çok önemlidir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar